27.11.2022

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев проведе работна среща с представители на Германо-Българска индустриално-търговска камара и Регионална стопанска камара - Смолян.

Д-р Митко Василев – главен управител на ГБИТК представи Германо-Българската индустриално-търговска камара, която е най-голямата двустранна камара в България и е част от мрежата на германските външнотърговски камари на повече от 140 локации в 92 страни по целия свят.  Д-р Мариана Чолакова–представител на ГБИТК за Южен Централен район и Почетен консул на Федерална република Германия сподели, че всяка година се прави план за действие, наситен с инициативи и мероприятия за създаване на двустранни контакти в различни области и бизнеси, както и разработването и реализирането на двустранни социални програми в общини, в които има наличието на минерални води, каквито са Девин и Баните.

Иво Царев представи проектите, по които работи Регионална стопанската камара - Смолян с международни партньори за развитието на бизнеса в региона, запазване на биоразнообразието, развитието на транспорта и предприемачеството.

Сабрутев представи област Смолян, водещите отрасли и проектите, които се изпълняват от Областна администрация –Смолян.

Областният управител предложи да се проведе двустранен форум, на който да бъдат поканени немски фирми, които проявяват интерес към развитието на туризма, дърводобивна промишленост, минната промишленост, селско, горско и рибно стопанство, производство на ски, преработваща промишленост, хранително-вкусова промишленост и автомобилна промишленост.

Обсъдиха се възможностите за бъдещо сътрудничество и съвместни проекти с ГБИТК. На предстояща среща с кметовете на общини на територията на област Смолян се предвижда да се планират инициативи, които да се реализират през 2023 г. и реклама, която да представи района представят пред немските медии и бизнеса.

На срещата присъстваха също Таня Гергинова от ГБИТК, осъществяваща връзка с институциите, зам.-областният управител Христо Станчев, Иво Царев-председател на Регионална стопанска камара-Смолян, Младен Стоянов-представител на  Асоциация на индустриалния капитал и Жасмина Бошнакова – гл. експерт в администрацията.

Иво Царев представи проектите, по които работи Регионална стопанската камара - Смолян с международни партньори за развитието на бизнеса в региона, запазване на биоразнообразието, развитието на транспорта и предприемачеството.

 

Дата: 27.11.2022

Източник: www.smolyan.bgvesti.net

Прочетено: 583