29.11.2022

Томчо Томов, Euronews Bulgaria

След 10-15 години около 40% от работната сила ще бъде над 55-годишна възраст и работодателите неизбежно трябва да се замислят и да адаптират работните места към потребностите на възрастта.

Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria Томчо Томов, който е автор на анализа за поколението Т, или поколението на т.нар традиционалисти.

Той посочи, че средната продължителност на живота след навършване на пенсионна възраст в България е около 15 години.

"Наблюдаваме, че хората се задържат на работа около 4-5 години, докъм 70", допълни Томов.

По думите му конфликт между поколенията на работното място има, защото те трудно намират общ език. Според Томов по-възрастните поколения се отнасят внимателно към технологиите и предпочитат да общуват лице в лице.

Експертът посочи, че опитът е важно нещо, но в един момент той създава стереотипи, бариери към усвояването на нещо ново.

"Младите хора пък се стремят към постоянна промяна и по-лесно ги възприемат", коментира Томов.

Младостта не се противопоставя на опита. Младостта се противопоставя на статуквото, на консервативното. Опитът е нещо полезно.

"Политиките в управление на хора трябва да се променят кардинално", категоричен е Томов.

Той коментира още, че по-възрастното поколение не поставя заплатата на първо място и то живее, за да работи, поставяйки сигурността на работното място като първостепенно, както и трудовия морал, условията на работното място, взаимоотношенията.

Работодателите не трябва да чакат само от образованието квалифицирани специалисти, а трябва да инвестират и да сдружават малки и средни и да развиват фондове за квалификация

Експертът отбеляза, че все повече българи работят след пенсиониране, като по думите му причината за това е необходимостта от повишаване на доходите.

"Самите работодатели ги търсят, тъй като на пазара на труда навлизаме и вече сме в тежка криза. Не само квалифицирани специалисти, физически недостигат хора", посочи Томов.

Намалява значително броя на население в трудоспособна възраст, застарява голяма част от работната сила и работодателите търсят възможности за компенсиране и намиране на такива специалисти предимно в това поколение "Т" на традиционалистите.

"Друга причина е, че това поколение се характеризира с ценности, свързани с труда едно добро отношение към професията", смята Томов.

По думите му немалка част от това поколение има много сериозен потенциал.

"Езици, квалификации, това са близо около 600-700 хил. от пенсионираните", коментира той и допълни, че това е един от начините за решаване на демографската криза.

Най-сериозен недостиг на работна ръка се наблюдава в традиционните сектори в добивната промишленост, индустрията металургия строителство машиностроене електротехника търговията и естествено огромният проблем е в образованието и здравеопазването, отбеляза още Томов.

Целия разговор вижте във видеото.

Дата: 29.11.2022

Източник: Euronews Bulgaria

Прочетено: 804