06.12.2022

Промишлеността на ЕС е изправена пред огромно предизвикателство по отношение на декарбонизацията и спешно се нуждае от инструменти като фонда за иновации ETS за прилагане на нисковъглеродни решения и изграждане на бизнес модели около тях. В светлината на предстоящите трилози относно ETS/RePowerEU, Генералният директор на BusinessEurope Маркус Й. Байрер заяви:

„Европейската индустрия е изправена пред множество фундаментални предизвикателства по пътя си към декарбонизация. Драматично високите цени на енергията, заедно с разликата в климатичните цели между високата амбиция на ЕС и тези на други участници, подкопава конкурентоспособността на европейската индустрия толкова драстично, че деиндустриализацията се случва, докато говорим, с все по-големия риск от временно затварянето на заводи става постоянно. Освен това Законът за намаляване на инфлацията (IRA) и свързаните с него субсидии създават реален риск от преместване на нисковъглеродни инвестиции от ЕС в САЩ. В този несигурен момент е от съществено значение ЕС да подобри инвестиционния климат за декарбонизация на индустрията.

Финансовите министри на ЕС обаче в момента се опитват да направят точно обратното: предлагайки да се пренасочат средствата, предназначени за Фонда за иновации на ETS, за финансиране на разходите на RePowerEU, Съветът предлага до голяма степен да деактивира един от малкото инструменти, посветени на подкрепа за иновативни нисковъглеродни решения, които се разработват и внедряват от индустрията в ЕС. В предстоящите трилози министрите на финансите трябва да се откажат от тази идея и вместо това да се върнат към първоначалното предложение на Комисията, което би използвало гъвкавостта, присъща на резерва за пазарна стабилност на ETS.“

Дата: 06.12.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1712