08.12.2022

Всички работодателски организации в България са обединени около три национални приоритета, които няколко години поред поставяме на най-високо ниво  - членство на страната ни в еврозоната, влизането ни в Шенген и присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това каза Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Българската стопанска камара от години е проводник и инициатор на тезата, че България трябва максимално бързо да влезе в еврозоната, а това, което се случва в момента прилича на добре организирана акция против това да се случи. Затова е необходимо да има много добра информационна кампания, която да бъде провеждана от държавата, за да се обясни на гражданите и на бизнеса как ще се случи преходът от лева към еврото, че няма да има загуба на национален суверенитет и какви са позитивите от присъединяването ни към еврозоната.

Минчева коментира също и намерението на финансовите министри от ЕС да пренасочат средства от Фонда за иновации към програмата RePowerEU.

Фондът за иновации на Европейския съюз финансира иновации в областта на чистата енергия. Той директно финансира компаниите, които предлагат решения за декарбонизация на енергийния сектор, както и на индустрията. Той  е директен инструмент, насочен към компаниите и дава 60% грантово финансиране. Целта му е да има пълно географско покритие на Европейския съюз и има одобрен български проект в химическата промишленост. Неговото изпълнение ще започне от 1 януари следващата година, обясни Минчева.

Сега се обсъждат промени, така че средствата от Фонда за иновации да се пренасочат към програмата RePowerEU, а националните Планове за възстановяване и устойчивост да се допълнят с нова глава, чрез която да се мобилизира допълнително финансиране за изграждане на инфраструктура за декарбонизация и обучение на човешки капитал в тази посока с оглед войната в Украйна и прекъснатите газови доставки.

„Видя се, че Европа всъщност не може толкова бързо да се освободи от зависимостта си от един източник на газ, колкото политиците искат”.

Това, което е важно за България е, че държавите членки ще имат около месец, за да представят своите обновени национални Планове за възстановяване и устойчивост. Това означава, че тези предложения би трябвало вече да са готови, за да може след формалното одобрение на промяната в този регламент, всяка държава да внесе своето предложение. Няма публична информация, която да казва дали България смята да се възползва, а на второ място това би ни дало възможност за прозорец, през който да променим някои несъвършенства в нашия план, които са забелязани след неговото одобрение, посочи събеседникът.

Що се отнася до рисковете от пренасочването на средства от Фонда за иновации за разходите на RePowerEU Мичева каза, че разликата се състои в това, че когато търсят финансиране от Фонда за иновации, компаниите кандидатстват директно със своите проекти. В националните Планове за възстановяване и устойчивост държавата решава къде и как ще разпредели тези суми, по какъв начин и какво ще финансира. Така вместо да се създават повече възможности компаниите да бъдат подпомагани да инвестират в иновации, сумите се прехвърлят отново за разпределение на държавите членки.

Политическата криза в България е много лош фактор, защото с всяко ново правителство настъпват забавяния и промени във фокуса за развитие, а всички страдаме от това.

„Липсата на редовно правителство толкова дълго време дава своето отражение и се създава несигурност”, изтъкна събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Дата: 08.12.2022

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 924