09.12.2022

Форумът беше организиран в рамките на проект, изпълняван от БСК и финансиран по ОПДУ

-------------------------- www.eufunds.bg --------------------------

 Проект BG05SFOP001-2.025-0204 „Оценка на ефективността и ефикасността на прилагането на законодателството за управление на отпадъци от определени пластмасови продукти за еднократна употреба (ППЕУ) и предложения за подобряване“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

На 8 декември 2022 г., в хотел Форум - София се проведе национална хибридна конференция за представяне на проект „Оценка на ефективността и ефикасността на прилагането на законодателството за управление на отпадъци от определени пластмасови продукти за еднократна употреба (ППЕУ) и предложения за подобряване“ /BG05SFOP001-2.025-0204/.

Проектът се осъществява съвместно от Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска камара на химическата промишленост (БКХП) и е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът е с продължителност 16 месеца (12.08.2022 г. – 31.12.2023 г.) с бюджет от 56,6 хил. лв.

Конференцията бе открита от г-жа Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

Пред участниците в срещата г-н Мартин Стоянов, ръководител на проекта, представи планираните дейности по него, а именно:

  • Планиране на анкетно проучване сред заинтересованите страни – определяне на засегнатите дейности, брой засегнати оператори, общи характеристики и др.
  • Разработване на електронна он-лайн платформа за попълване, групиране по критерии, обобщаване и анализиране на първичните данни от респондентите.
  • Разпространяване на анкетните карти до избраните участници в проучването, събиране на данни, обработка и анализ на резултатите. Изготвяне на доклад за прилагането на Наредба за намаляване на въздействието на определени  пластмасови продукти върху околната среда  (Наредбата). Два дискусионни семинара, всеки в регион със значителен брой засегнати от Наредбата лица.
  • Анализ на практиките в ЕС и прилагането на изискванията (отчитане на проблемите) на Наредбата.
  • Изготвяне на окончателен доклад, препоръки за промени в законодателството и заключителна конференция.

По време на конференцията бе представен “Пластик Пакт България“ и обсъдени възможности за взаимодействие по дейностите на проекта. 

Изискванията на Наредба за намаляване на въздействието на определени  пластмасови продукти върху околната среда и правилата за нейното прилагане от заинтересованите лица, бяха обсъдени в полезна за бизнеса и представители на администрацията дискусия. 

В конференцията взеха участие представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Сдружение Храни и напитки България (СХНБ), Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България (ААПБНБ), Съюз на пивоварите в България (СПБ), Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА), Българската асоциация на тютюневата индустрия (БАТИ), представители на общини, предприятия и експерти в областта.

 

Дата: 09.12.2022

Източник: БСК

Прочетено: 830