05.01.2023

"Очаква ни непредвидима година, гарнирана с политическа неяснота. Екзогенните шокове, които влияят върху икономиката, са непредвидими. Колко ще продължи пандемията? Войната? Затова прогнозата е трудна... Очакванията на всички анализатори са за рецесия. България е малка и отворена икономика, външнотърговските ни връзки ще бъдат засегнати от рецесията, а така и ние. Непредвидимостта стряска бизнеса и домакинствата". 

Това каза пред БНР макроикономистът Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в Българската стопанска камара. 

"Постоянно сменящите се парламенти постоянно раздават пари с идеята, че хората го очакват, но това увеличава количеството пари в обращение. От гледна точка на паричната политика ние вече сме използвали най-силния инструмент, който съществува, който е Валутният борд. За БНБ остава основно да увеличава лихвен процент или да играе с минимални задължителни банкови резерви, което е рестриктивна мярка. Постоянното раздаване на пари, базирано на дефицити, подкопава доверието във Валутния борд, което влияе на икономиката и ни отдалечава от еврозоната". 

По думите му обаче България ще се присъедини към еврозоната заради стратегически и геополитически причини. 

"България трябва да покаже готовност за реформи. Най-големият проблем на българската икономическа политика е, че реформите се случват чрез европейски инструменти като оперативните програми, Националния план за възстановяване, а не чрез държавния бюджет и национално финансиране". 

В предаването "Нещо повече" Ножаров подчерта, че раздаването на пари на база на бюджетни дефицити не е реформа. 

"Държава без реформи е трудно да получи подкрепа и да бъде силно интегрирана в европейските институции". 

Интервюто с Щерьо Ножаров можете да чуете в звуковия файл. 

Дата: 05.01.2023

Източник: БНР

Прочетено: 643