05.01.2023

Доц. д-р Щерю Ножаров с интервю за "Нова телевизия"

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанието за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина ще се върнат у нас, което ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България. Това може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото това е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, когато искат да задържат служителите си. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителни функции, а на тези със стратегически - са близки до европейските. 100 000 човека получават повече от 2000 евро", посочи той. 

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимална печалба, но това става със задържане на високо квалифицираните кадри", коментира още Ножаров. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Дата: 05.01.2023

Източник: Нова нюз

Прочетено: 852