07.02.2023

Имаме дълга традиция на това да се делим, коментира изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

В повечето държави камарата винаги е една и обединява и производители и преработватели. Тук имаме дълга традиция на това да се делим, но мисля, че немалка част от производителите и хората са стигнали до извода, че това не може да продължава така. Как и по какъв начин това обединение ще се случи, не мога да кажа, но съм убеден, че има промяна в мисленето. Това каза Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България в предаването Агросвят по Дарик.

"Ние сме единствената държава в ЕС, която няма земеделска камара; която няма представителство в Copa-Cogeca. Въпреки, че ние не сме членове на Copa-Cogeca, нашата асоциация поддържа връзка с тях", коментира Михайлов.

По думите му колкото по-бързо всички осъзнаят, че няма какво да се дели, толкова по-лесно ще се случат нещата.

"Ние няма да открием топлата вода. В развитите държави това отдавна е практика.

В момента както Нидерландия, така и други държави, обсъждат забраната на огромните намаления на храните, тъй като изследвания показват че фермерите не получават справедливи цени. На второ място прекомерното поевтиняване на храната води до нейното разхищение.

Вече във Франция, Белгия и Швейцария са създадени такива закони, които разпределят по-правилно разходите по цялата верига.

В момента огромния натиск е върху производителите и по-голямата част от печалбата остава предимно в търговската част. За сметка на това всички останали по веригата се гънат под натиска на търговците. А в даден момент фермерите ще се замислят въобще дали да произвеждат нещо", заключи Димитър Михайлов.

 

Дата: 07.02.2023

Източник: agri.bg

Прочетено: 588