22.02.2023

"Положителните новини са, че ЕС, както и България, ще избегната една сериозна рецесия. И инфлацията ще спадне. Но, от друга страна, икономическият растеж ще бъде нисък."

Така доц. Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара коментира в студиото на Euronews Bulgaria зимната икономическа прогноза на ЕК за нашата страна.

"Например, инфлацията ще спадне два пъти – около 7.7% за България в рамките на тази година, 4.4% е прогнозата за 2024 година. т.е. постоянно спадане. Но проблемът е, че икономическият растеж, посочен за България, е 1.4% за тази година. Което е три пъти по-ниско от този за миналата. А 2024 година ще имаме 2.4% ръст", посочи той.

Това е икономически растеж, който със сигурност не е догонващ, който гравитира около минимума и на база на който ние, на първо място, не можем да очакваме високи публични капиталови инвестиции, високи инвестиции на формите, както и голямо повишение на доходите, което да е базирано на повишение на производителност и на растеж.

"Ние имаме две поредни години – 2021-а и 2022-а, със силен спад на инвестициите – както на публичните капиталови разходи, така и на бизнес инвестициите. Което се отразява тази година в икономически растеж около 1%", напомни икономистът.

"Инвестициите определят потенциала за растеж във всеки следващ период. И когато имаме поредни периоди, в които те спадат, реално икономическият растеж намалява и България почва да изостава от догонващата инерция и скорост, която беше поела с растежи, които гравитираха поне около 4%", разясни доц. Ножаров.

Той коментира и отлагането на влизането на България в еврозоната.

Ние пропускаме много неща. На първо място, българската икономика ще бъде много по-устойчива на макроикономически шокове.

Икономистът посочи и други предимства на еврозоната – нулеви транзакционни разходи, ниски лихвени проценти, висок кредитен рейтинг, който може да привлече инвестиции в наукоемки технологии. Сега основният ни износ е с ниска добавена стойност, а за да се промени това, е нужна промяна в икономическата ни политика, смята той.

Цялото интервю вижте във видеото.

Дата: 22.02.2023

Източник: Euronews Bulgaria

Прочетено: 781