06.03.2023

БНТ, Денят започва, 06.03.2023 г.

Работодателските организации сезираха Европейската комисия по въпроса с формулата за определяне на минималното възнаграждение. Защо предприеха този ход и какво следва от това попитахме Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара, и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Според работодателските организации при въвеждането на новите правила за определяне на минималната работна заплата у нас не е спазена процедурата, заложена в европейската директива.

"Според процедурата при определянето на минимална работна заплата трябва оценка на това колко адекватна е тя. В България казахме, че минималната работна заплата е равна на 50% от средата. С това се обезсмисля цялата процедура, която предхожда това решение - разработването на критерии, ролята на работодатели и синдикати, и се казва: "Това число ще бъде толкова, то се определя през септември на база статистически данни", каза Минчева.

Според нея, увеличаването на средната заплата в София вдига равнището и в цялата страна, затова трябва да имаме едно балансирано число, от което да се вдига нагоре по сектори.

Според Мария Минчева, бизнесите планират увеличение на темпа на заплащане. "Бизнесът реагира адекватно. Друг е въпросът, че всички прогнози за България са, че ще се запази нивото на инфлация през 2022 г. с тенденция към намаляване на половина. Очаква се спад на икономическия растеж и ще има едно задържане на равнищата на заплащане."

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 06.03.2023

Източник: БНТ

Прочетено: 982