04.05.2022

В периода 19 - 28 април 2022 г. се проведоха онлайн 16 кръгли маси в 16-те икономически сектора по проект „Готови за дигитална трансформация чрез съвместни действия на социалните партньори за развитие на специфични дигитални умения на работната сила в предприятията“.

Целта на онлайн дискусиите бе представяне и обсъждане на резултатите от проучванията на потребностите от дигитални умения и нивата на дигитализация в отделните сектори.

Участваха работодатели, мениджъри от предприятията, представители на синдикатите и на образователни висши учебни заведения.

Секторните екипи представиха:

  • целите на проекта и дейностите в конкретния сектор;
  • анализ на нивото на дигитализация на сектора;
  • резултати от проведени проучвания като обхват в дейност 1 (анкети, структурирани интервюта и т.н.);
  • анализ на силните страни и възможности в сектора, както и слабостите и заплахите, които е необходимо да бъдат преодолявани;

Коментирани бяха основните изводи от проведените проучвания и бяха представени препоръки, мерки, включително включване на всички заинтересовани страни, които съвместно да влагат усилия в посока дигитализация – правителство, образование, бизнес.

От направените проучвания се очертават значителни дефицити по отношение на редица умения, обикновено търсени на по-високо ниво от реално притежаваното, както и дефицит на умения, които ще са необходими в близките 5 години, с оглед напредващата дигитализация и въвеждането на нови технологии.

В тази връзка, като ключов момент за всички сектори се очерта ученето през целия живот, тъй като технологиите навлизат изключително бързо в работните процеси. В резултат на дейността бяха представени ключовите длъжности, които имат значение и оказват влияние за навлизането на дигитализацията в секторите.

По време на кръглите маси бе дискутирана темата за нужните от законодателни промени, които да защитават работодателите при напускане на служител, в чието обучение е инвестирано финансово и времево.

Пълните текстове на докладите в 16-те икономически сектори ще бъдат публикуван на сайта на проекта www.digital.bia-bg.com до края на месец май.

Дата: 04.05.2022

Източник: БСК

Прочетено: 293