13.03.2023

Генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заявява: „Сега са необходими бързи действия, за да превърнем Европа отново в място за инвестиране и правене на бизнес“

BusinessEurope разпространи днес Призив за действие за повишаване на конкурентоспособността и създаване на регулаторно пространство. По този повод генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви: 

„Европейската бизнес общност призовава ЕС спешно да промени курса. ЕС трябва сега да се съсредоточи върху бързи действия за подобряване на бизнес средата за европейските компании. Глобалната конкуренция за инвестиции, заетост, растеж и технологични иновации се определя от рамкови условия, а не само от субсидии.

Политиците не бива да се заблуждават от леко подобряващите се икономически перспективи и намаляващите цени на енергията. Цените на енергията в Европа ще останат по-високи, отколкото за основните ни конкуренти, корпоративните данъци са високи по световните стандарти. Текущият брой фалити и оттегляне на инвестиционни решения в цяла Европа показват, че рискът от деиндустриализация е реален.

Регулациите за натрупване са проблем номер едно за компаниите след високите цени на енергията, според скорошно бързо проучване на BusinessEurope. Само за 2023 г. Европейската комисия планира да представи 43 нови политически инициативи в допълнение към вече 116 чакащи предложения – много от тях със значително въздействие върху компаниите и нарастващ брой без подходяща оценка на въздействието. Пренебрегването на въпроса за регулаторната тежест допълнително изтласква компаниите и инвестициите извън континента и вреди на Европа като място за бизнес.

Вместо да управляват предприятията на микро ниво с увеличаване на дребномащабните регулации, политиците в ЕС трябва да създадат регулаторно пространство за глътка въздух. По-конкретно, всяко припокриване и дублиращи се изисквания за докладване в екологичните, социалните и управленските инициативи (ESG) следва да бъдат намалени, като например, Директивата за надлежната проверка или Директивата за промишлените емисии. Реалната проверка на конкурентоспособността за нови политики и регулации е от ключово значение за разглеждане на кумулативните разходи за съответствие и други практически въздействия върху бизнес средата.

Компании от всякакъв размер понастоящем страдат от подхода на политиците към обичайния бизнес. Те обаче са двигатели за бъдещо богатство, заетост, иновации и успешен зелен и цифров преход.“

***

Призива на BusinessEurope за действие за укрепване на конкурентоспособността можете да видите ТУК.

Дата: 13.03.2023

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 562