16.03.2023

Правителството представя сметката на бизнеса, за да я плати. Това заяви пред БНР Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камара. Той коментира изказването на финансовия министър и способите за постигане на бюджет с дефицит от 3%.

"Хубавото в проекта е, че се предвижда дефицит от 3%. Това е важно не само по отношение на целите за влизане в еврозоната и поради опасността от  процедура от свръхдефицит. При положение, че другият вариант за бюджет е с дефицит от 6.9% и 15 млрд. нов дълг, сами разбираме, че няма да има възможност да финансираме такъв дълг"

Работодателите обаче са притеснени от предвиденото облагане с 33% на свръхпечалбите.

"Това е данък, който за някои от бизнесите ще надскочи двойно това, което плащат като корпоративен данък досега. То е допълнение към данък печалба. Не сме готови да подкрепим подобна мярка. Нито едно предприятие не е бюджетирало такъв размер данъци, които трябва да плати в рамките на тази година. За всички това ще бъде един допълнителен непланиран разход и едно последващо изземване на средства на бизнеса".

Компенсациите на електрическата енергия за небитовите потребители не се взимат от бюджета на държавата, обясни още Попдончев. И посъветва да се мисли и за разходната част на бюджета и  какво биха могло да се съкрати-по отношение на оптимизиране на администрацията и обединение на структури с дублиращи се функции.

Той смята, че вчерашното изказване на министър Велкова е предупреждение за възможните  рискове.

Цялото интервю на Диана Янкулова със Станислав Попдончев може да чуете в звуковия файл.

Дата: 16.03.2023

Източник: БНР

Прочетено: 776