22.03.2023

 

Изх. № 05-01-08/22.03.2023 г.

ДО

Г-н Гълъб Донев 
Министър-председател на Република България

Г-жа Росица Велкова-Желева
Министър на финансите 

Г-н Никола Стоянов
Министър на икономиката и индустрията 

Копие: 

Г-жа Весела Лечева
Министър на младежта и спорта

Г-н Асен Меджидиев
Министър на здравеопазването 

ОТНОСНО: Обявено в публичното пространство намерение на Министерството на финансите за въвеждане на данък “свръхпечалба” и премахване на част от антикризисните мерки, в т.ч. връщане на ставката от 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и за доставка на услуги за използване на спортни съоръжения.

 

Уважаеми господин Донев,
Уважаема госпожо Велкова-Желева, 
Уважаеми господин Стоянов, 

Във връзка с изразените намерения за въвеждане на „данък свръхпечалба“ и премахване на част от антикризисните мерки, в т.ч. връщане на ставката от 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и за доставка на услуги за използване на спортни съоръжения, изразяваме категоричното несъгласие, силно безпокойство и негативна позиция на нашите членове - спортни центрове, фитнес центрове, танцови студиа, плувни басейни, зали за групови занимания, школи за бойни изкуства и други оператори на спортни обекти по предложенията. 

Нещо повече, намерението за компенсиране на дефицити в бюджета на Р България чрез наказване на икономическите сектори, засегнати и пострадали най-много от ограничителните мерки през ковид кризата, ще доведе до масови фалити на компании, които не са се възстановили икономически от налаганите ограничения, от генерираните (въпреки компенсациите) загуби от цените на енергоносителите и, не на последно място, от засиления инфлационен натиск, водещ до намалена покупателна способност на населението, включително на потребителите на спортни услуги.  

Облагане на икономически сектор, който практически две години беше административно ограничаван да работи, и след това да се облага по  формула, по която се взима за база непълно работещ период, т.е. генериран е някакъв положителен финансов поток, и това да се нарича „свръх печалба“ е меко казано непрофесионално и неприемливо, като политика.

Хвърлянето в публичното пространство на подобни икономически необосновани намерения, няма да доведе до съществени за бюджета „в повече“ приходи – напротив, подпомага се увеличаване дела на сивата икономика.

Спирането на компенсациите за бизнеса, при положение че в цяла Европа бизнеса се подкрепя, за да оцелее и за да няма силни вълни от нови безработни лица, е лоша и неприемлива идея.

БАЗФ многократно е информирала, че намалената ставка на ДДС за услуги, свързани със спорт, не са изключение в Европа и не са временна мярка. Голямата част от европейските държави, прилагат данъчни ставки на ДДС от 8 и дори  6%, като Ви прилагаме графика:

Използваме възможността да подчертаем, че мярката за намалена ставка не беше насочена към намаляване цените на услугите за спорт (в страната ни те са на най-ниските нива спрямо други държави в ЕС), а да се подкрепи секторът, който е един от най пострадалите от ковид пандемията иналожените заради нея локдауни. Това е и един от секторите, най-важни за доброто състояние на нацията ни, работоспособността и производителността на работниците и служителите.

Европейските правителства отдавна са осъзнали, че това е услуга за здраве, която е в пряка корелация с намалените разходи на здравноосигурителните им системи, с проблеми като детското затлъстяване и множество други.

Всички сме информирани, че Р България е държавата с едни от най-високите разходи за лекарства и лечение! Заслужава си да се замислим и работим в тази посока!

Не засягаме, а трябва да засегнем въпроса за липсата на държавна политика за насърчаване на спорта сред населението. Представителите на сектора, доколкото могат, провеждат заместваща държавна политика за грижа за общественото здраве единствено със собствени средства. Държавата би следвало да участва в тази грижа поне със запазването на ДДС на 9% за сектора.

Уважаеми госпожи и господа,

Българска асоциация за здраве и фитнес, в качеството си на представителна организация на работодателите в икономически сектор „Култура, спорт и развлечения“/„Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих“, настоява държавната администрация да обърне внимание на становищата на национално представителните работодателски организации по тези необосновани и икономически  неиздържани намерения, които засягат цели икономически сектори!

 

София,22.03.2022 г.     

                                                                         

ПЕТЪР АНГЕЛОВ,

Председател на УС

Дата: 22.03.2023

Източник: БАЗФ

Прочетено: 669