23.03.2023

"С проекта на Закон за изменение и допълнение на ДОПК се въвеждат изменения в данъчните закони, чрез които да се създадат допълнителни източници на приходи в държавния бюджет, да се подобри събираемостта на приходите от съществуващите източници, както и да се премахнат част от данъчните и акцизни отстъпки, поради липсата им на ефективност по отношение подпомагането на потребителите и пазара. Също така с промените се търси отстраняване на установени при практиката на прилагането на законите недостатъци и несъвършенства."

Така Министерството на финансите анонсира публикувания официално на страницата на ведомството проект на Закон за изменение и допълнение на ДОПК (т.нар. "данък свръхпечалба").

Срокът за становище и предложения по законопроекта е 16 април 2023 г.

Междувременно, сайтът за счетоводство kik info пусна "Калкулатор за данък свръхпечалба", който се отнася за всички юридически лица, които се облагат с корпоративен данък, едноличните търговци, както и физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали да се облагат като ЕТ. Калкулатора можете да ползвате ТУК.

Дата: 23.03.2023

Източник: БСК

Прочетено: 2713