29.03.2023

Пречките пред ученето през целия живот и ограничените инвестиции в обучение забавят усилията на Европейския съюз да запълни празнината в цифровите умения до 2030 г., според представители и експерти от ЕС, които посочиха необходимостта от повишена подкрепа за повишаване на уменията и преквалификация.

Европейската комисия предупреди, че блокът напредва бавно в постигането на целите, които са 80% от пълнолетните граждани на ЕС да имат основни дигитални умения и в блока да има 20 милиона специалисти по ИКТ до 2030 г.

"Не се справяме толкова добре, колкото ни се иска", каза Георги Димитров, ръководител на отдел "Дигитално образование" в Комисията, на събитие, организирано от EURACTIV.

Според Евростат през 2021 г. 54% от хората в ЕС на възраст от 16 до 74 години са имали поне основни общи цифрови умения, но този брой варира в широки граници – от 79% в Нидерландия и Финландия до 28% в Румъния. Освен това този дял пада до 26%, когато става въпрос за хора с по-високи дигитални умения.

Според Димитров недостигът на дигитални умения трябва да бъде решен спешно чрез образование.

"Трябва да насърчим ефективна екосистема за дигитално образование и постоянно и непрекъснато да развиваме дигитални умения, защото те се променят през цялото време", каза той, подчертавайки необходимостта от увеличаване на ученето през целия живот.

Трудности в обучението

Съгласно Европейския стълб на социалните права ЕС се стреми да гарантира, че най-малко 60% от всички възрастни ще участват в обучение всяка година до 2030 г. И все пак през 2021 г. делът на възрастните, които съобщават, че участват в образование или обучение, е бил 10,8%, с най-висок брой в Швеция, Финландия и Нидерландия.

Според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обучението остава ниско в много страни заради цената на обучението и качеството му.

Андерс Линдхолм, съветник по въпросите на образованието в постоянното представителство на Швеция към ЕС, посочи необходимостта от повишена подкрепа за хората, които предприемат повишаване на квалификацията или преквалификация.

Увеличаване на подкрепата

"Мисля, че за много хора е трудно по финансови причини да отделят твърде много време за повишаване на уменията и преквалификация, освен ако нямат достатъчно подкрепа", каза той.

Рафаела Кихрер, ​​вицепрезидент на Платформата за учене през целия живот, каза, че това често е "въпрос на среда", и посочи ключовата роля на грижите за деца, платения отпуск за обучение и финансовите стимули за възрастни, които посещават курсове.

Съществуват обаче и други пречки, според Кихрер, ​​която подчерта необходимостта от повече публични инвестиции в учене през целия живот.

"Сега имаме 0,1% от БВП, изразходвани средно за обучение на възрастни в целия ЕС и въпреки това очакваме много големи резултати от това", каза тя.

Адаптиране на образователните системи

В същото време традиционното образование трябва да бъде адаптирано, за да отговори на текущите нужди на пазара на труда, каза Томас Мелдер, изпълнителен директор по човешки ресурси във Vodafone.

Димитров се съгласи, че развитието на дигитални умения "не е интегрирано в нашите системи за образование и обучение" и добави, че образованието има ключова роля, за да се гарантира, че европейците развиват цифрови компетенции.

За да насърчи развитието на цифрови умения в държавите-членки в областта на образованието и обучението, Европейската комисия се очаква да представи пакет за цифрово образование и умения в средата на април.

Пакетът обаче ще предоставя на страните членки само препоръки, поради ограничените компетенции на ЕС в областта на образованието.

Дата: 29.03.2023

Източник: EURACTIV

Прочетено: 758