30.03.2023

Какво отговориха те на исканията на ресторантьорския бранш

Представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поканиха на среща всички партии, които са над или близо до 4 процентната бариера за влизане в парламента. Всички срещи се осъществиха с предварително изпратени покани, в които бяха описани четири конкретни точки за обсъждане, и с идеята браншовите асоциации да получат категорични отговори и становища по тях.
Резултати от срещите.

1. На въпрос дали биха подкрепили 9% ДДС за ресторантьорската услуга да остане за постоянно:

Левицата, ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане обявиха, че запазването на конкурентноспособността на българския бизнес и туристическа услуга на високо ниво, е техен приоритет и категорично ще работят в посока запазване на диференцираната ставка за постоянно. Уклончиво, но все пак с изразяване на подкрепа за бранша, отговориха от БСП и ПП-ДБ. Тяхното становище е, че въпросната мярка е била антикризисна, заради налагането на ограничения в следствие на пандемията от Ковид-19, поеха ангажимент ставката да се запази до стабилизиране на икономическото състояние на страната, а след това, ако статистиките за внесените данъци в хазната са с по-добри показатели от преди намаляването на данъка, то биха подкрепили оставането му за постоянно.

2. На въпроса за диференцирана ставка от 9% ДДС, която да важи за български бира и вино, получихме почти еднакви отговори, изразяащи се в:

Солидна икономическа и социална мотивация, проучване дали това предложение не противоречи на европейското законодателство, както и задълбочен анализ на практиката в страните от Европейския съюз, биха били задължително предхождащи взимането на подобно решение.

3. Относно въпроси, касаещи създаване на камара на ресторантьорите и улесняването на процедурата за наемане на служители от трети страни, получихме категорична подкрепа и желание за съдействие от абсолютно всички политически партии. В това число: Левицата, БСП, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и Възраждане.


Единствената политическа сила, която не намери свободно време да проведе разговор с нас, беше Български възход. Не получихме отговори на нашите въпроси и в писмен вариант.

Използваме случая, за да благодарим на всички политически партии, които откликнаха на поканата за разговори с представителите на браншовите асоциации, както и да се обърнем към всички български граждани с апел да бъдат активни и да дадат своя глас на предстоящите парламентарни избори!

Дата: 30.03.2023

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 440