06.04.2023

Това коментираха в студиото на БНТ „Денят започва“ икономическият съветник в БСК д-р Щерьо Ножаров и икономистът Петър Ганев.

Какви са рисковете и плановете за бюджета?

Това коментираха в студиото на БНТ „Денят започва“ икономическият съветник в БСК д-р Щерьо Ножаров и икономистът Петър Ганев.

„Някой трябва да поеме отговорността за конструкцията на този бюджет“, каза доц. Ножаров. Според него, съществуват четири риска, които трябва да се вземат предвид:

  1. Геополитическият риск – все още има два военни конфликта близо до България – в Сирия и в Украйна. Единият влияе на емиграционния натиск, а другия – на цените на горивата, храните и някои основни суровини. В допълнение, ОПЕК изненадващо тази седмица реши да намали добива на петрол, което веднага ще повлияе на енергийните цени
  2. Политическият риск в България – вече две години се редуват правителства, но сега предстоят и местни избори. Т.е., ако сега не се състави правителство, бюджетът ще е заложник на много по-голям популизъм, тъй като залогът ще са местните избори.
  3. Нереализираните реформи.
  4. Рискове във фискалната и паричната политика – напр., левът е привързан към еврото, което поевтиня спрямо долара. Това променя всички допускания в макроикономическата прогноза.

Т.е., на фона на тези четири групи рискове, макроикономическата прогноза започва да се обезсмисля със седмици.

Според доц. Ножаров, не трябва да сравняваме настоящия бюджет с миналогодишния, тъй като миналата година успяхме да влезем в нормата за дефицит, тъй като част от разходите влязоха в сила през втората половина на годината, т.е. пълният размер на разходите ще се стовари през тази година и дефицитът няма да бъде овладян лесно.

Вижте повече във видеото.

Дата: 06.04.2023

Източник: БСК

Прочетено: 923