07.04.2023

Инициативите в Пловдив, Варна, Бургас и други населени места бяха организирани по повод Седмицата на гората 

Близо 17 000 дръвчета бяха засадени от компаниите, които членуват в Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП). Инициативите по залесяването стартираха по повод Седмицата на гората, която традиционно се отбелязва в началото на април месец. Стотици доброволци-служители във фирмите от двата сектора се включиха в мащабни зелени кампании в Пловдив, Варна, Бургас, Павел Баня, Пазарджик, Габрово и др.  БКДМП от години работи по теми, свързани с устойчивото развитие на горите и настоява активно пред институциите за отговорно управление на горските ресурси. 

Още през март 2023 г. стартира подготовката по зелената кампания на „Кастамону България“. Над 2000 акации бяха залесени върху собствен парцел с площ от 4,5 декара в землището на с. Горно Сахране, община Павел баня, като преди това почвата бе обработена с помощта на специализирана тежка техника. Около 14 000 тополови фиданки бяха залесени през март в близост до Пловдив, където фирмата стопанисва тополови култури от 2019 г. на площ от 900 декара. На терен в района на предприятието бе създадена  и специална зелена зона, на която служителите засадиха 30 фиданки от вида кедър. Тя ще служи като кът за отдих и ще дава пример за отговорно отношение към природата.   

Доброволци от „Кроношпан“  засадиха 180 дръвчета в землището на село Полски извор, съвместно с представители на община Камен и Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП). Фиданките бяха подбрани така, че не само да допринасят за благоприятно въздействие върху климата, но и да защитават селото от евентуални наводнения. Събитието е част от инициативата на фондация Кроношпан за засаждане на 1 000 000 дръвчета годишно по целия свят, както и в подкрепа на програмата на ЕС за засаждане на 3 милиарда дръвчета в Европа до 2030 г. 

Над 200 фиданки - ясен, липа, акация залесиха в Пазарджик като част от инициативата на Планинско спасяване и Мебелни фабрики Колорадо. В акцията участваха не само възрастни, но и деца на служители от фирмата, като идеята бе да се възпитава добро отношение у младите хора към опазване на околната среда. Пак към създаването на устойчиви ценности в бъдещото младо поколение бе насочена и кампанията във Варна, която премина под мотото „Създаваме и възпитаваме“, където в детска градина „Карамфилче“ бяха засадени 25 дръвчета от представители на МОС Роботикс. 

Към подобряване на зеления облик на Габрово бе насочена и локалната инициативата по засаждане на 12 дръвчета, в която се включиха представители на „Фореста-мебели и интериори“ и Община Габрово. Те залесиха японска вишна, шестил, амброво дърво, декоративен глог, явор с идеята да насърчат и останалите жители да се грижат за природата и града, а също така и да покажат своя сериозен ангажимент по възстановяването на природните ресурси. 

Масово залесяване на градските улици и в Пловдив бе организирано през изминалата седмица. Зелената инициатива, организирана от „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/ и Общинско предприятие „Градини и паркове“  бе подкрепена от ТЕД БЕД. Те дариха и засадиха 10 чинара, отделиха и часове доброволен труд, за да подпомогнат създаването на по-чист и зелен Пловдив. 

****

Повече информация за Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/

Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/е учредена през 1992 г. като доброволно сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да защитава и представлява интересите на своите членове и на бранша като цяло. В БКДМП членуват близо 250 фирми, 11 професионални гимназии и един университет. Камарата е единственият официален представител на работодателите в секторите Производство на мебели, Дървообработване, Производство и доставка на машини и материали за дървообработващата и мебелна промишленост.

https://timberchamber.com/

Fb страница

Дата: 07.04.2023

Източник: БКДМП

Прочетено: 793