18.04.2023

Членовете на бюджетна комисия в парламента да преминат курс по публични финанси. Тази препоръка към новите депутати отправи бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Това е добра практика на много места, правил съм го, когато бях зам.-министър. Смятам, че е нормално както да образоваш депутати, така да образоваш и журналисти. Всеки има обща представа, но в детайлите е много различно", поясни Дацов и обясни, че много грешки се правят или от наивност, или от прекалена възбуда.

Според доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК, от 2010 г. активната работна сила се е свила с 19%. "В същото време хората над 65-годишна възраст са нараснали 12,7%. Това е само за последните 10 години. Това оказва огромен натиск върху осигурителния стълб, огромен натиск върху бюждетните разходи. Инвестициите в икономиката са само 20% от БВП. Ние икономически растеж нямаме. ОИСР казва, че България е в застой в последните 10 години – около 2,3% е средногодишният ръст.", каза Ножаров.

"От 2028 г. рязко ще падне раждаемостта. Това означава, че критичните проблеми със свиването на активната работна сила, застаряване на населението ще се увеличат. Това ще бъде много силен натиск върху натрупването на външен дълг и дори фискалната дисциплина няма да помогне", заяви икономическият съветник на БСК.

Ножаров обясни, че има множество фактори, които ще насочват страната ни към сложни бюджети – или нови екзотични данъци, или трупане на външен дълг, защото сегашната бюджетна концепция вече не работи.

По думите на Дацов навсякъде на запад има звена, които оценяват разходите от гледна точка на зелените технологии.

Целия разговор гледайте във видеото.

Дата: 18.04.2023

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 1058