19.04.2023

"България започва да плаща цената на политическата криза", казва икономическият съветник в БСК в интервю за БНР

“Рационалният сценарий е да бъде приет нов бюджет и това става все по-вероятно, наблюдавайки конструктивното поведение на основните политически сили“.

Това каза пред БНР доц. д-р Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК.

Според него очакванията са бюджетът да стъпи върху концепцията на бюджета на Министерски съвет и на служебното Министерството на финансите, тъй като няма време за разработка на нов. И казва, че ако не се постигне договореност, ще има “удължение на удължаването“ с някои задължителни модификации, защото удължение на миналогодишния бюджет не е достатъчно в новата ситуация.

В ефира на “Нашият ден“ Ножаров изрежда модификациите, които е важно да влязат, ако се състои такова удължение:

“На първо място, това е въпросът за общините, където имаме стандарти за делегирани от държавата дейности. Също така е важно да се разгледат допустимите инвестиционни разходи на общините, с оглед натрупаната инфлация. Важно е и да се обсъдят новите нива на минималната работна заплата и други…“.

Той акцентира и върху това, че България видимо започна да изостава от Румъния и трябва да има “преструктуриране на капиталовите разходи в бюджета“, които миналата година не са били правилно конфигурирани.

Според него е необходима и концепция какво се случва със социално-осигурителната и здравната система.

В предаването Ножаров твърди също, че България започва да плаща цената на политическата криза, защото недостигащите 3 млрд., с които де се балансира бюджетът, са средствата, които България би получила тази година по Плана за възстановяване и устойчивост, които заради липса на реформи могат да бъдат загубени или поне част от тях.

Другият съществен момент според икономиста е, че политическата криза доведе до несигурност в бизнеса.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Дата: 19.04.2023

Източник: БНР

Прочетено: 666