21.04.2023

Сметките категорично не излизат с 10 млрд. лв., заяви Мария Минчева - зам.-председател на БСК, за тв. Bulgaria on air

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда 523 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 юли. В момента тя е 467 лева.

"Надзорния съвет на НОИ утвърди проекта на бюджет. Той е съставен от равна квота между държавата и социалните партnьори. Държавата подкрепя това, което се предлага от министерствата. Българската стопанска камара и още една работодателска организация не подкрепиха проекта на бюджет. Единият от двата синдиката също не го подкрепи", заяви Мария Минчева от Българската стопанска камара пред Bulgaria ON AIR.

Предлага се запазване на всички парaмаетри, както са утвърдени за 2022 г. и се предлага осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 12%. Близо 24% е ръстът на разходите, които са предвидени за пенсии - над 3,5 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година, стана ясно още от думите на Минчева.

"Сметките категорично не излизат с 10 млрд. лв. Това не е нещо ново. Новото е откъде ще дойде доплащането. Пенсионната система се нуждае от дългосрочен поглед. Ако разчитаме на осигуровки, трябва да има хора, които да ги плащат. А демографските тенденции в България са изключително тежки. Не виждаме цялостната картина и усилия за устойчивост на системата", подчерта тя в "България сутрин".

Минчева посочи, че е популизъм да се залага на: Вие нямате и ние ще вземем от тези, които имат.

"Има огромна дупка в бюджета, не е благоразумно доходите на хората да идват от кредити. В момента дупката се запълва с данъци. Ако продължим по същия начин да се държим като богати, без да имаме тези средства, къде отиваме и как се носи отговорност?", настоя гостът.

Гледайте ВИДЕОТО с целия разговор.

Дата: 21.04.2023

Източник: Bulgaria ON AIR

Прочетено: 791