10.05.2023

Посланикът на Северна Македония у нас Н.Пр. Агнеза Поповска гостува в БСК

Председателят на УС на БСК Добри Митрев и заместник-председателят на Камарата Мария Минчева приеха днес, 10 май 2023 г., посланика на Северна Македония у нас Н.Пр. Агнеза Поповска. Срещата бе по инициатива на Н.Пр. Поповска, като основната цел на посещението е проучване на възможностите за развитие на търговско-икономическите въпроси между Република България и Република Северна Македония.

“Данните за стокообмена между България и Северна Македония показват, че през 2022 г. той надхвърля 1 млрд. евро. Намирам това за положителна новина, но смятам, че има много неразкрит потенциал в търговските и инвестиционните възможности между двете държави”, сподели посланикът и обяви намерението си за организиране на бизнес форум, в който бизнесът от двете държави да намери допирни точки и нови възможности за инвестиции.

Добри Митрев, от своя страна, заяви пълна готовност за съдействие в организирането на форума, като предложи домакинството на Камарата и ползването на дългогодишния опит на Център “Външноикономическо сътрудничество” към БСК. Председателят на УС на БСК не пропусна да отбележи и пречките, които възпрепятстват възможностите за подобряване на двустранните икономически отношения. Сред тях той посочи недобрата транспортна и инфраструктурна свързаност, липсата на железопътен транспорт между двете страни, напрежението от политическото говорене, което поражда несигурност в инвеститорите, отношението на митническите власти и др.

От своя страна, Н.Пр. Агнеза Поповска увери, че по всички проблемни точки се работи усилено. Амбицията на македонската страна е до 2028-а година отсечката Куманово - Беляковце - Крива Паланка, не просто да е готова, но и да е продължена до границата с България. Паневропейският коридор е ключов приоритет, защото той трябва да свърже Италия, Албания, Северна Македония и България. “Наша работа като дипломати е да търсим допирните точки, а не различията и смятам, че вървим в правилната посока, макар и по-бавно от желаното”, сподели Н.Пр Поповска. Тя допълни, че предстои посещение на македонския министър на транспорта в интермодалния терминал в Пловдив, с цел обмяна на опит.

В хода на разговор, бе дискутирана и темата за перспективите пред туризма между двете страни, както и развитието на индустриалните зони и предизвикателствата пред пазара на труда.

“Убеден съм, че нещата, които сближават България и Северна Македония, са повече от тези, които различават двете съседни страни. Вярвам, че пътят към подобряване на взаимоотношенията между двете държави минава през подобряване на икономическите взаимоотношения, затова вратата на БСК винаги ще бъде отворена за всички начинания, които засягат бизнеса в двете държави”, каза председателят на БСК Добри Митрев.

Дата: 10.05.2023

Източник: БСК

Прочетено: 560