23.05.2023

Стара и позната максима е, че по дрехите посрещат. Само че в последните години явно толкова сме се увлекли в това да следваме тенденции, че нещата започват да излизат извън контрол. През 2020 г. средностатистическият европеец е закупил близо 15 кг текстилни продукти и е изхвърлил около 11 кг. 

В България статистиката е още по-интересна - за една година у нас се изхвърлят над 100 хиляди тона дрехи и битов текстил и за да си го представим по-добре, това количество представлява 5 пъти теглото на НДК. 

По инициатива на Българска асоциация „Кръгов текстил“ (член на БСК) различни компании се обединяват в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас.

Защо се налага това и какви са възможните решения на този проблем? За това в студиото на „100% будни“ говориха Сирма Желева - изпълнителен директор на Българската асоциация „Кръгов текстил“ и мениджър „Устойчиво развитие“ в компания за оползотворяване на текстил, и актрисата и продуцент Яна Маринова, която също припознава кампанията като важна за опазването на околната среда. 

Вижте видеото.

Дата: 23.05.2023

Източник: БНТ

Прочетено: 812