14.06.2023

УС на БСК утвърди годишните финансови отчети и докладите за дейността през 2022 г. на БСК, „БСК Имоти“ ЕООД и Издателска къща „Божидар Данев“ ЕООД

На проведеното днес (14.06.2023 г.) редовно заседание на Управителния съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) бяха приети годишните финансови отчети и докладите за дейността през 2022 г. на БСК, „БСК Имоти“ ЕООД и Издателска къща „Божидар Данев“ ЕООД.

Членовете на УС утвърдиха План за работата на УС на БСК за II-то полугодие на 2023 г. и изслушаха доклад с основните акценти в оперативната дейност на БСК в периода след предишното заседание на УС (05.04.2023 г. – 14.06.2023 г.). През отчетния период:

  • БСК е изготвила и изпратила до отговорните институции 19 становища, свързани с: бюджетите на РБ, ДОО и НЗОК; Програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти за цените на електрическата енергия след 1 април 2023 г.; предложенията за промени в данъчните закони, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, Закона за професионалното образование и обучение, Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност; създаването на Централен регистър за проследимост на храните, Закона за насърчаване на научните изследвания и иновациите, и др.
  • Проведени са редица работни срещи, вкл.: Редовната годишна среща на регионалните организации на БСК (25-26 април); Среща с ръководството на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти във връзка с въвеждането на временна забрана от 24.04. до 30.06.2023 г. за вноса в България на около 20 храни от Украйна; Работна среща за обсъждане на напредъка и изпълнението на задачите в плана за работа и доклада за извършената работа на Националната контактна точка за отговорно бизнес поведение (28.04.2023 г.); Трета среща с членове на БСК за обсъждане на предложения за иницииране на законодателните промени с цел оптимизиране на процедурата по назначаване на работа на чужденци граждани на трети държави; Комитети за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони, Програма Развитие на регионите, Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони, Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията и др.
  • Продължава работата по проекти с европейско финансиране;
  • Проведени са едно редовно и едно извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на които са разгледани проектите на бюджети на НЗОК, ДОО и РБ за 2023 г., по които БСК е представила писмени становища и мотиви, с които не подкрепя предложените законопроекти. Разгледани са, също така, проекти за промени в Кодекса на труда и в Кодекса за социално осигуряване, по които БСК също е изразила писмено несъгласие.
  • Проведени са две заседания на Пленарната сесия на Икономическия и социален съвет (ИСС), на които са приети становище по Националния план за развитие на биологичното производство 2030 г., становищеНеобходими изменения и допълнения в Закона за професионално образование и обучение. Въвеждане и възможни подходи за прилагане в националната практика на Препоръката на Съвета относно индивидуални сметки за обучение и на Препоръката на Съвета относно европейски подход към микроудостоверенията с цел стимулирането на ученето през целия живот“ и анализПроблеми и предизвикателства пред свободния пазар на електроенергия. Причини за енергийната криза и мерки за преодоляването й“, разработени по собствена инициатива на ИСС.
  • На 9 май е проведена дискусия на тема „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната“, организирана от ИСС. Вторият панел на дискусията на тема „Подготовка на България за членство в Еврозоната – правна, регулаторна и техническа рамка“ се модерира от Станислав Попдончев – заместник-председател на БСК и председател на Комисия по икономическа политика в ИСС.
  • В периода 1-2 юни 2023 г. в Мадрид се проведе заседание на Съвета на президентите на BusinessEurope, което има същността на общо събрание, при домакинството на Испанската конфедерация на бизнес организациите - CEOE. Ръководителите на организациите-членки на BusinessEurope представиха приоритетите си за предстоящото Испанско председателство на Съвета на Европейския съюз пред Надя Калвиньо Сантамария, първи заместник-председател на правителството на Испания и министър на икономиката и цифровата трансформация. Участник от страна на БСК беше зам.-председателят Мария Минчева. Декларацията беше връчена на краля на Испания, Фелипе VI.
  • В рамките на BusinessEurope, с участието на представители на БСК в различните комисии, работни групи и други временни органи бяха подготвени и представени редица становища, писма, мнения[1].
  • В рамките на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) зам.-председателят на БСК Мария Минчева е избрана за зам.-председател на Секцията по социални въпроси от квотата на работодателите.

За членове на БСК днес бяха приети една браншова организация и 15 търговски дружества, както следва:

  1. Българска асоциация на дистрибуторите на фискални устройства (БАДФУ), регистрирана през 1999 г. като сдружение с нестопанска цел. Целта на БАДФУ е да подпомага развитието, дистрибуцията и сервиза на фискални устройства и системи; да защитава интересите на членовете си и да осъществява съдействие за развитието на тяхната дейност. В своята дейност Асоциацията съдейства на Европейските структури и органи на държавната и местна власт в създаване на нормативни и ненормативни актове, отнасящи се до дейността на фирмите в бранша. БАДФУ оказва правна и друга специализирана помощ при водене на преговори и сключване на договори с български и чуждестранни партньори за представяне на българския и световния пазар. Към настоящия момент в Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства членуват 132 дружества. Членовете на БАДФУ се ръководят от специално изработен и приет Кодекс на добрата практика, който чрез заложените в него принципи и норми регламентира поведението и взаимоотношенията на членовете на асоциацията при изпълнение на техните служебни задължения както помежду им, така с трети юридически и физически лица, с различните държавни и други институции и учреждения.
  2. „Човешка сила БГ“ ЕООД с предмет на дейност „посредническа дейност по информиране и наемане на работа“. Дружеството е учредено през септември 2020 г., предлагайки качествени HR услуги и целейки създаване на кадри, които да се развиват и да остават в България. Екипът на „Човешка сила БГ“ помага на ученици и студенти в кариерното консултиране и ориентиране, както и в придобиването и развиването на всички онези умения, които ще им помогнат за успешна кариера в желаното от тях направление посредством стажове и първа работа по специалността.
  3. „Колхида 3Б“ ЕООД с предмет на дейност „Застрахователен брокер – застрахователно посредничество“. „Колхида ЗБ“ ЕООД е професионален застрахователен брокер, лицензиран с удостоверение №871-ЗБ/02.05.2023 г. от Комисията за финансов надзор на Република България и подлежи на контрол от КФН. Дружеството извършва застрахователно посредничество повече от 10 години на територия на цялата страна чрез своите над 60 регионални офиса. „Колхида ЗБ“ е специализиран брокер в управление на застрахователни портфейли на индустриални предприятия, строителни и транспортни фирми. Екипът на дружеството познава спецификите на Европейската застрахователна практика и помага на клиентите си при реализиране на проекти в чужбина. Дружеството работи с доставчици на пълна гама застрахователни продукти, извършва анализ на риска и подхожда индивидуално към специфичните изисквания на всеки клиент. Клиенти на „Колхида ЗБ“ са водещи фирми, работещи в областта на енергийната промишленост, черната и цветна металургия, химическата промишленост, транспорта и строителството. „Колхида“ е направила подбора и на застрахователни програми при реализацията на индустриални и енергийни проекти на територията на АЕЦ Козлодуй, Мини Марица Изток, Нефтохим Бургас, Пристанище Бургас, Аурубис България Асерел Медет и др. „Колхида 3Б“ е изготвила и специално бизнес предложение за членовете на БСК с възможност за редуциране на разходите за застраховки до 20% на годишна база, чрез оптимизирано управление на застрахователният портфейл.
  4. „Балкан Агрикалчарал“ ЕООД  с предмет на дейност „преработка и консервиране на плодове и зеленчуци“. Дружеството е създадено през 2007 г. От август 2016 г. фирмата е собственик на новопостроената фабрика за преработка на плодове и зеленчуци в град Пазарджик, оборудвана с най-модерните технологии и машини от Catelli Food Technology, произведени в Италия. Предприятието е специализирано в преработката на домати и е най-големият преработвател в България с дневен капацитет на преработена суровина от 700 тона. Във фабриката е внедрена HACCP система, както и сертификати по ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 и ISO 45001:2018. Предприятието има и издаден сертификат HALAL, позволяващ му да търгува своите продукти в арабския свят. Фабриката притежава високо технологична линия, специално предназначена за производство и асептично пълнене на доматено пюре на различни нива на концентрация, в съответствие с международните критерии за най-високо качество.
  5. „Лакрима Млечна Индустрия“ ЕООД с предмет на дейност „производство на мляко и млечни продукти“. Създадена през далечната 1959 г., „Лакрима“ е една от мандрите в България с най-много опит и традиции. Намира се в град Пазарджик, в изключително чист район, близо до Родопите и река Марица. От 1997 г. „Лакрима“ e частна компания, която пази чистите и характерни вкусове на българските млечни продукти, произвеждани по традиционна българска технология. Под търговската малка на българския пазар се представя широка гама млечни продукти, които са изцяло натурални. Освен в търговските вериги и магазини, продуктите на „Лакрима“ може да бъдат открити и в специализираните ни млекарници в Пловдив и Пазарджик. Дружеството има собствена лаборатория с модерно оборудване, в която се провеждат тестове за качество на всяка доставка от сурово мляко и закваска, а продуктите се тестват във всеки един етап от производството им. За всеки един продукт се провеждат над 30 теста за качество. За да предложи най-високо качество, „Лакрима“ спазва всички български държавни стандарти и е акредитирана по IFS (International Food Standard) – най-високият международен стандарт за качество, хигиена и контрол при производството на храни.
  6. „Фейском“ ООД с предмет на дейност „производство на електрическа енергия от отпадна биомаса, проучвателна дейност в областта на ВЕИ“. Дружеството е учредено през 2007 г. и се занимава с производство на електрическа енергия от отпадъчна биомаса и проучвателна дейност в областта на възобновяемите енергийни източници. Енергията от биомаса се счита за един от най-добрите примери за неконвенционален източник на енергия. Тя също така се счита и за подходяща алтернатива на изкопаемите горива при производството на електроенергия.
  7. „РЕТН Болкънс“ ЕООД  с предмет на дейност „телекомуникации, далекосъобщителна дейност чрез фиксирани мрежи“. „РЕТН Болкънс“ ЕООД е телекомуникационен оператор, част от групата компании на „РЕТН Кепитъл Лимитед“. Дружеството има за основен предмет на дейност предоставяне на услуги на други телекомуникационни оператори и фирми. Услугите са основно интернет свързаност, международни наети линии (точка до точка), достъп до облачни услуги (MS Azure, AWS, Orange, Ali и други), решения за предпазване от DDoS атаки, киберсигурност, колокиране на сървъри, продажба на оборудване. Групата на РЕТН е под номер 11 в класацията на международните интернет доставчици по брой на свързани мрежи и глобални точки на присъствие. РЕТН има присъствие в над 800 точки в над 50 държави. Услугите на РЕТН се характеризират с бърза доставка, безупречно качество, своевременна и адекватна поддръжка на клиентите. С РЕТН бизнесът на всяка една фирма може да достигне всяка точка и клиент по света.
  8. „Чайлдиш“ ООД  с предмет на дейност „компютърно програмиране, разработка на софтуерни решения“. Дружеството е учредено през юни 2018 г. и се занимава с предоставяне на услуги в областта на информатиката, разработване, усъвършенстване и разпространение на програмни продукти, уеб дизайн и свързани маркетинг услуги. Компанията се стреми да  намери баланса между оперативното управление и управлението на растежа. „Чайлдиш“ обединява мощта на науката за дадените и изкуствения интелект, както и огромния технологичен опит в надеждни персонализирани софтуерни решения. Екипът на дружеството е с голям опит в индустрията, който консолидира бизнес визия и технически умения, за да ускори растежа на клиентите си и да донесе на бизнеса конкурентно предимство. Основателката на софтуерната компания – Благовеста Пугьова, е един от ИТ лидерите на България и основател на една от най-големите ни доброволчески организации – фондация „Подарете книга“, която работи с над 500 деца в цялата страна. Заради тази инициатива тя печели различни отличия като грамота „Човек на годината“ на БХК, включена е и в селекцията „40 до 40“ на „Дарик радио“ и „30 под 30“ на Forbes.
  9. Служба по трудова медицина „Надежда“ ЕООД с предмет на дейност „консултиране и помагане на работодателите, комитетите и групите по ЗБУТ“. Дружеството е регистрирано през м. май 2009 г., част от групата на „Вивеста холдинг“. Дейността на дружеството е свързана с консултиране и подпомагане работодателите, комитетите и групите по условия на труда в планирането и организирането на дейностите по осигуряване и поддържане на здравословни и безопасни условия на труд, укрепване на здравето и работоспособността на работещите във връзка с извършваната от тях работа и приспособяване на работата към възможностите на работещия, като се отчита неговото физическо и психическо здраве. СТМ „Надежда” ЕООД оказва помощ на работодателите за създаване на организация за безопасност и здраве при работа, оценка на професионалните рискове и анализ на здравното състояние на работещите. Дружеството предлага мерки за отстраняване и намаляване на установения риск, наблюдение на здравното състояние на работещите, обучение на работещи и длъжностни лица по правилата за опазване на здравето и безопасността при работа.
  10. Кооперация „София консултинг груп“ с предмет на дейност „консултантска дейност по стопанско и друго управление“. „София консултинг груп“ е компания за управленско консултиране. Създадена е през 1995 г., за да подпомага и улеснява навлизането на модерни управленски решения и технологии в частния и в публичния сектор. Усилията на организацията са посветени бързото и ефективното интегриране на бизнеса и на публичните власти в европейските структури и използване възможностите на новите програми за развитие. За своите бизнес клиенти компанията предлага: цялостна подготовка на проектни предложения за инвестиционно финансиране; управление и подпомагане изпълнението на проекти, финансирани по международни програми; обучение по подготовка и управление на проекти по Структурни фондове и Кохезионния фонд; бизнес планиране; финансова диагностика; управление на човешките ресурси; подпомагане осъществяването на бизнес проекти чрез интервенции по цялата верига на проектния цикъл. Кооперация „София консултинг груп“ има богат опит в разработване на стратегически документи на общинско, регионално и национално равнище и в изготвяне на социално-икономически анализи.   
  11. „Идеал стандарт – Видима“ АД с предмет на дейност „производство и търговия на санитарна и промишлена арматура и керамика“. „Идеал Стандарт – Видима“ АД е българско промишлено предприятие със седалище в Севлиево. С бази в Севлиево и Градница то произвежда санитарна керамика и санитарна арматура и е основно подразделение в групата на „Идеал Стандарт Интернешънъл“. Обемът на продажбите му е около 394 милиона лева, а броят на заетите – близо 3 000 души. „Идеал Стандарт – Видима“ води началото си от основана през 1934 година металообработваща кооперация, национализирана при налагането на комунистическия режим и превърната в завод за санитарна арматура под името Държавно индустриално предприятие „Стоян Бъчваров“. През март 1992 година е включено в съвместно предприятие с мажоритарно участие на американската компания „Американ Стандарт“, през 1998 година е открит напълно нов завод за санитарна керамика. В процеса на пълно преструктуриране на „Американ Стандарт“ през 2007 година, производството на оборудване за кухни и бани в Европа е обособено в базираната в Белгия „Идеал Стандарт Интернешънъл“, която става собственост на американската инвестиционна компания „Бейн Кепитал“, а от 2018 година – на други две американски инвестиционни компании – „Анкоридж Кепитал“ и „Си Ви Си Кредит Партнърс“. Към днешна дата „Идеал Стандарт – Видима“ произвежда пълна гама висококачествена санитарна и промишлена арматура и керамика. Дружеството е ангажирано в области като декарбонизация, кръгова икономика, продуктови иновации, безопасност и равенство. В България „Идеал Стандарт Интернешънъл“ е представена от „Идеал Стандарт – Видима“ АД в Севлиево. Българската компания развива пазарите в Източна Европа с търговските марки Vidima и Ideal Standard. „Идеал Стандарт – Видима“ е сред най-големите и важни структури на компанията майка със своите два завода – за производство на санитарна арматура и за производство на санитарна керамика, дистрибуционен център, търговска организация „Клъстер България“ и европейските структури – Център за IT компетенции и Център за финансово обслужване.
  12. "Комекс РМ" ЕООД с предмет на дейност „Комплексно почистване на административни, производствени и индустриални обекти“. Дейността на "Комекс РМ" е свързана изцяло с почистване и хигиенизиране на домове, административни и обществени сгради, търговски и промишлени обекти и офиси. Сред големите клиенти на компанията са министерства, НДК, банки, „Български пощи“, БТК, НКЖИ и други големи институции. Дружеството работи със специално обучен и висококвалифициран персонал, който два пъти годишно преминава през опреснитени курсове. Използва съвременна професионална техника и екологични препарати на световноизвестни и признати фирми, одобрени от МЗ и ХЕИ. Наши основни партньори са фирми като “Hagleitner”, “Hako”, “Ecolab”, “Bulengineering company Ltd”, "Камак", "Aviatrans". Фирмата извършва цялостно почистване, включващо машинно изпиране на меки подови настилки и мебели чрез екстракция, измиване на прозорци, дограми, щори, витрини и др., както и цялостното вътрешно обзавеждане. Хигиенизиране и дезинфекция на санитарни помещения.
  13. „Софийска почистваща компания“ ЕООД с предмет на дейност „почистване на сгради“. Дружеството извършва почистване на производствени и административни сгради, на транспортни средства, на жилищни площи, предлагайки комплексно абонаментно почистване.
  14. Пи Джей Сървисис БГ“ ЕООД с предмет на дейност „почистване на обекти“. Дружеството извършва почистване и хигиенизиране на частни и административни обекти, предлагайки пълна гама услуги по почистване и поддържане хигиената на обектите.
  15. „БИК билд“ ЕАД с предмет на дейност „операции с недвижими имоти“. Дружеството се занимава с придобиване, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти, парцели, промишлена и селскостопанска земя.
  16. „Холдинг Витоша“ АД с предмет на дейност „операции с недвижими имоти“. „Холдинг Витоша“ предлага под наем различни по вид офис и търговски площи. Предлага на клиентите си ремонт, поддръжка, почистване и денонощна охрана. Към услугите на дружеството са включени поддръжка на прилежащите към бизнес центъра външни площи, профилактика и поддръжка на всички ВиК инсталации, извозване на битови отпадъци.

***

 

Дата: 14.06.2023

Източник: БСК

Прочетено: 927