26.06.2023

Горивата в България са в топ 7 на най-качествените в Европа, като това е оценка на Европейската комисия, каза днес пред Би Ти Ви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (член на БСК). Според него, усещането за по-лошо качество идва от биокомпонента в горивата.

"Лошо е транспонирано европейското изискване за смесването с биогорива, а те са по-малко калорични от обикновените", поясни Бенчев.

В отговор на въпрос той обясни, че Българи винаги е била сред страните от ЕС с най-евтини горива, като изместването й от тази позиция преди няколко месеца е било в резултат на държавната намеса в цените в други страни - членки на съюза.

Бенчев обясни, че за разлика от други европейски страни в България няма разлика в цените на горивата на база час от денонощието. Разлика има основно заради местоположението и частично заради деня от седмицата, но там обикновено тя се формирала от програмите за лоялност на всяка верига.

Експертът не очаква поскъпване на метана заради връщане на ДДС за него на 20%, като то щяло да се компенсира от поевтиняването на самата суровина.

Повече вижте във видеото

 

Дата: 26.06.2023

Източник: bTV

Прочетено: 603