27.06.2023

На същото ниво от 12% са още Гърция и Румъния, а лидер е Люксембург с 47% "дигитални" работници

Най-малък дял хора, работещи на компютър в страните от Европейския съюз, има в България, Румъния и Гърция. Това сочат публикуваните днес данни на европейската статистическа агенция Евростат.

През 2022 г. делът на служители на възраст между 15 и 74 години, които са ползвали дигитални устройства за своята работа в тези три страни е едва 12%.

Същевременно общата картина за Европейския съюз показва, че близо 30% (по-точно 28.5%) от работещите (във възрастовия диапазон 15-74 г.) са отговорили утвърдително на въпроса дали работата им е свързана изцяло или частично с използването на дигитални устройства (компютри, смартфони, телевизори и т.н.).

Държавите, където този дял е най-висок, са Люксембург (47%), Нидерландия и Швеция (по 41%).

Като цяло се оказва, че работата повече на жени, отколкото на мъже, е свързана с използването на дигитални устройства. Това личи и от разбивката по възрастови групи. Най-много ползват дигитални устройства служителите от страни в ЕС, които са 30 и 44 г. При трудово заетите от тази възрастова група 36% от жените и 29% от мъжете са използвали изцяло или частично дигитални устройства при работата си.

Делът на "дигитални" работници и служители намалява в групата 45-59 г. (31% жени и 23% мъже) и спада още повече при трудово заетите на възраст между 60 и 74 г. (24% жени и 19% мъже).

Евростат отчита също така и

пряка връзка с нивото на образование:

колкото по-образовани са работниците и служителите, толкова повече са използвали (изцяло или частично) дигитални устройства в своята работа през 2022 г.

И сред хората с ниско или средно ниво на образование отново повече жените ползват компютри: 10% от жените с ниско образование прекарват цялото или по-голямата част от работното си време, използвайки дигитални устройства, срещу 8% от мъжете; 28% от жените със средно образование са били в същото положение срещу 16% от мъжете.

Тенденцията обаче се обръща при хората с високо образование, където жените имат дял от 44%, а мъжете - 47%.

Дата: 27.06.2023

Източник: в. Сега

Прочетено: 462