30.06.2023

Две трети от професиите ще станат автоматизирани в следващите пет години. Това ще се отрази директно върху заетостта и необходимостта хората, ангажирани с тези професии да придобият нови дигитални умения или да се насочат към друга работа.

Според Томчо Томов много професии вече са автоматизирани. "Това включва въвеждане на изкуствен интелект и автоматизация на технологични линии. Става дума за навлизане на системите, свързани с интелигентните системи и мрежи. Около 60% от предприятията са на изключително ниско ниво на дигитализация. Основните проблеми са недостиг на финансови средства и липса на обучени специалисти. Само 20% от предприятията имат стратегии за развитие на дигитализацията. А тя е изключително важна за конкурентноспособността между предприятията", заяви той в студиото но Nova News.

„Настъпва дигиталната трансформация. Бъдещето ни се създава днес. Тя е изключително важна за конкурентоспособността на предприятията, но и за устойчивостта на хората. Променя се характерът на труда, променят се професиите, хората трябва да инвестират в себе си, в своите умения, така че да бъдат подготвени за този преход“, каза Томчо Томов.

Повече гледайте във видеото. 

Дата: 30.06.2023

Източник: Nova News

Прочетено: 896