04.07.2023

В понеделник работодатели, синдикати и правителство се събраха извънредно, за да обсъдят предложението на финансовия министър Асен Василев за бюджета на държавата до края на годината. Акцент на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество бяха бюджетният дефицит, социалните плащания, както и предложенията за изсветляване на част от икономиката. Оценка на проекта за план-сметката на държавата в студиото на „Здравей, България” (Нова ТВ) направиха президентът на КНСБ Пламен Димитров, Мария Минчева - зам.-председател на Българската стопанска камара, и икономистът Георги Ангелов.

„Страхувам се от приходите от ДДС, които не се движат много добре тази година. В същото време приходите от данък печалба и данъка върху доходите са много добри. Защото има натиск за увеличение на заплатите. Печалбите на българския бизнес са рекордно високи. ДДС ще бъде основното предизвикателство”, каза икономистът Георги Ангелов.

Според него има два риска в разходната част. Първият е да няма "раздуване" на някои харчове, а вторият - да не успеем да усвоим инвестиционни разходи. Ангелов примони, че приключва програмният период за европейските фондове и, ако не завършим проектите, ще трябва да връщаме пари.

„Всяка година работодателските организации поставят под съмнение основните макроикономически показатели и заложения ръст, защото винаги, когато се залага по-голям ръст, отколкото може да се очаква, се планират и по-високи разходи. И на финала разходите със сигурност се реализират, особено тези, които са свързани с плащания към хората. Приходите не винаги е сигурно, че ще бъдат реализирани”, каза Мария Минчева от БСК.

"Съществува политическият риск, свързан с това колко дълго ще продължи да работи правителството. Много са неизвестните, които могат да окажат въздействие за БСК. Удовлетворяващо е, че има заложено политическото намерение за 3% дефицит. Това е един сигнал, че България продължава по пътя към еврозоната. Но това, което смущава, е в преходните и допълнителни разпоредби на този проект, в който се вкарват няколко нови изисквания, свързани с обезпечаване на приходната част. Основният дебат ще бъде през есента, за следващия бюджет, в който вече ще очакваме и сериозни реформи", допълни Минчева. 

По отношение на идеята за известляване на доходите, Пламен Димитров каза, че КНСБ я подкрепя. Но непременно тази реформа трябва да се свърже със законовите промени - с изисквания към банковата система. "Първо трябва да се намалят таксите за обслужване, които са ненормално високи и растящи. Второ, трябва да се осигури мрежа от банкомати, където хората от отдалечените места да могат да получават заплатите си", смята синдикалистът. 

"Мисля, че има добри новини в бюджета и те трябва да се кажат. Икономиката ни продължава да расте в момент, в който еврозоната вече е в рецесия. Надяваме се това да продължи до края на годината, макар и с по-бавни темпове, отколкото ни се иска", добави Димитров.

Дата: 04.07.2023

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 739