09.07.2023

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева бе сред панелистите по време на конференция „Зеленият път към успеха – професионално образование и обучение за устойчиво развитие“. Форумът беше организиран от Фондация за модерно образование (член на БСК) и ПГМЕТ-Плевен, и се проведе нa 7 юли 2023 г. във Варна.

Европейските и световни тенденции за включване на зелените умения в професионалното образование и обучение (ПОО) представи Петя Евтимова, председател на УС на Фондация за модерно образование.

По време на форума беше представена методология за внедряване на зелените умения в учебните програми по електротехника, приложима и за обучението по други професии. В дискусията се включиха представители на представители на МОН, на Община Варна, на Българската стопанска камара, на браншови организации и фирми, както и директори и учители на  професионални гимназии от областите Варна, Добрич, Бургас и Шумен, които споделиха опит и знания по темата за зелените умения и необходимостта от съответната подготовка на учениците в системата на ПОО, така че да се позиционират успешно на пазара на труда.

Директорът на ПГ по механоелектроника – Плевен, инж. Цветелина Стойкова представи резултатите от проект ENTIRE за включване на зелените умения в преподаването по електротехника.

В рамките на изказването си Мария Минчева цитирa част от становището на Европейския икономически и социален комитет, на който тя е член, относно това какъв тип умения са необходими за бъдещия пазар на труда. Зелените умения се определят като знания, способности, ценности и отношение, които са необходими да живеем, да се развиваме и да подкрепяме устойчиво и ресурсно ефективно общество. Има 4 основни групи умения, които се възприемат като важни за зелени работни места: инженерни и технически умения, научни умения (science skills) умения за управление на операциите (operation management skills), умения за наблюдение (monitoring skills). „Бизнесът от години страда от разкъсаната връзка между това, което се учи в професионалните гимназии, и това, което се търси в предприятията. Какво е кръгова икономика, как се произвеждат устойчиви продукти - тези въпроси ще стават все по-актуални и децата трябва да получават тези умения от ранна възраст“, кaзa Мария Минчева.

По-късно Мария Минчева се срещнa с членовете на HR-клуба към Стопанска камара – Варна, с които бяхa обсъдени последните изменения в облaсттa на трудовото законодателство и легалната миграция. Учaстниците в срещaтa aкцентирхa върху недостигa нa рaботнa силa зa всички сектори и всички кaтегории труд, кaто беше посочено, че в основaтa нa проблемa стоият демогрaфските процеси, но и ниското кaчество нa обрзовнието.

Дата: 09.07.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1051