12.07.2023

580-та пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) се провежда на 12 и 13 юли 2023 г., в Брюксел. В работата на пленарната сесия участва и Мария Минчева – зам.-председател на БСК и член на Група 1-Работодатели на ЕИСК.

В рамките на форума се проведе дебат за бъдещата роля на гражданското общество в процеса на разширяване на ЕС, с участието на Дорин Рециан – министър-председател на Мордова, Оливер Вархели – генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, и представители на организации на гражданското общество от страните-кандидатки. Дискусията беше предшествана от подписването на Меморандум за разбирателство между ЕИСК и Съвета за регионално сътрудничество (на 12 юли 2023 г.).

В програмата на форума беше включена и дискусия, посветена на Европейската стратегия за възрастните хора, с участието на Дубравка Шуица – заместник-председател на Испанското председателство на Съвета на ЕС по въпросите на демокрацията и демографията, и д-р Хайдрун Моленкопф – президент на AGE Platform Europe.

Сред приетите от ЕИСК становища са свързаните с Европейския зелен пакт, суровините от критично значение и ефективното използване на водата - теми,  които са от особен интерес за бизнеса:

  1. Промишлен план на Зеления пакт: Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на рамка от мерки за укрепване на европейската екосистема за производство на продукти в областта на технологиите за нулеви нетни емисии (законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии)
  2. Законодателен акт за суровините от критично значение: Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на рамка за гарантиране на сигурни и устойчиви доставки на суровини от критично значение и за изменение на регламенти (ЕС) № 168/2013, (ЕС) 2018/858, 2018/1724 и (ЕС) 2019/1020. Вж. Ключови послания на ЕИСК
  3. Водоемки отрасли и технологии за ефективно използване на водата - становище по собствена инициатива на ЕИСК. Вж. Ключови послания на ЕИСК.

Дата: 12.07.2023

Източник: БСК

Прочетено: 723