13.07.2023

БСК ще предложи на депутатите да отпадне предложението работодателите да получават и предават електронни фишове и наказателни постановления за пътни нарушения на своите служители.

Българската стопанска камара ще предложи на депутатите да отпадне предложението, направено в Закона за държавния бюджет за 2023 г., което предвижда работодателите да получават и предават електронни фишове и наказателни постановления за пътни нарушения на своите служители.

Чрез промени в Закона за движението по пътищата и Закона за административните нарушения и наказания финансовото министерство предлага разширяване на възможностите за връчване на фишове и постановления - както лично на нарушителя срещу подпис от контролните органи при изпълнение на функциите им по Закона за движение по пътищата, така и от други служители на Министерството на вътрешните работи.

Също така връчването да може да се извършва и с препоръчано писмо с обратна разписка, чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, както и по електронен път, чрез информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги по смисъла на Закона за електронното управление, чрез надграждане на портала за електронни административни услуги на МВР и чрез работодателя или негов служител, натоварен да приема книжа на нарушителя.

По време на дебатите при първото четене на проекта за държавен бюджет в отговор на реплики от депутати финансовият министър Асен Василев обяви, че текстът се отнася само до служебните автомобили. Логиката е, че фиш за нарушение се изпраща на собственика на автомобила, в случая - съответната фирма. 

Пред Би Ти Ви ден по-рано Василев посочи, че в момента се събират под 50% от глобите и фишовете и всичко, което може да повиши събираемостта, трябва да се приложи. Проблемът е сред основните, които депутатите и бившият вътрешен министър Иван Демерджиев изтъкнаха в голяма дискусия за нуждата от тематични законодателни промени преди близо два месеца.

Предложението за включване на работодателите като част от възможностите за връчване на издадени фишове и наказателни постановления е заложено от самото вътрешно министерство в изготвения и публикуван през май за обществено обсъждане проект за промени в закона за движение по пътищата, припомня "Сега".

При съгласуването на бюджета реакция има от Министерството на електронното управление, като е настояло предложението да отпадне.

"Липсва нормативно установено задължение по адрес на работодателите да извършват действия по връчването на електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на МВР. Работодателите, които се явяват и данъкоплатци, не могат да са връчители, с вмененото им по своето естество публично задължение, и да им се налага административна тежест за дейност, която е изцяло в компетентността на МВР", пишат от ведомството. Министерството на финансите отговаря, че е извършена редакция и освен единствено от работодател, какъвто е бил първоначалния вариант, връчването ще може да се прави и от негов служител, отговарящ за документооборота.

В становището към бюджета от Българската стопанска камара конкретно този казус не се споменава, но националните телевизии показаха работодатели, които недоволстват, че ще трябва да назначат допълнителен персонал, който да се занимава с глобите.

"Предложението за прехвърляне на този ангажимент върху работодателите е необмислено и необосновано увеличава административната тежест върху фирмите. Предложението не е обсъждано с представителите на работодателите в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. БСК ще предложи на народните представители то да бъде премахнато от финалната версия на Закона за държавния бюджет за 2023 г.", посочи пред "Дневник" Мария Минчева, заместник-председател на Стопанската камара.

Тя добави, че предложението оставя отворени допълнителни въпроси:

  • Как електронният фиш ще стига до работодателя?
  • Какво ще се случва при отказ на лицето да получи фиша?
  • Как работодателят ще информира органите на МВР за датата на връчване или за отказа на лицето да получи фиша?
  • Какви ще са последствията за работодателя, ако не връчи фиша?

Посочва, че и сега в Граждански-процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс съществуват текстове, свързани с връчването на съобщения (вкл. от работодателя), но е необходимо съгласие и не е задължение.

"Като цяло не е работа на работодателите да изпълняват функциите на държавата", казва Минчева. Добавя, че действително плащането на задължения към фиска трябва да е бързо и лесно, поради което е нужно подобряване на механизмите за връчване на фишове, актове и наказателни постановления.

"Дневник" потърси становище по темата и от Българската асоциация на малките и средни предприятия, но до публукуването на материала такова не бе получено.

 

Дата: 13.07.2023

Източник: Дневник

Прочетено: 1045