02.08.2023

Има ли опасност от ръст на цените на горивата? За юли увеличението при бензина е 10 стотинки, за дизела 13, а за пропан-бутана 20 стотинки.

От 1 август се връща акцизът за пропан-бутана, ще има поскъпване 20-25 стотинки с ДДС за литър пропан-бутан. При останалите горива поскъпването се дължи на чисто пазарни фактори, коментира в интервю за БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (член на БСК).

Тревожна тенденция е цените на готовите продукти по борсите да вървят нагоре, особено при дизела, заради проблеми на някои от рафинериите в Европа, отбеляза той и изрази надежда това да отшуми в рамките на следващите седмици.

"Вероятно това, което ще видим по бензиностанциите, е няколко стотинки нагоре до края на месеца."

За есента и зимата е трудно да се прогнозира, уточни Бенчев. По думите му пазарът е много нестабилен. "Пазарът е изключително нервен, стресиран. Гледа всяко едно събитие по света. Горивата едва ли ще минат психологическата граница от 3 лева, предполага той. 

Докато не започне отоплителният сезон в Европа, трудно може да се каже накъде ще вървят събитията, поясни експертът.

По темата с рафинерията на "Лукойл" и пристанището на Росенец Бенчев заяви, че трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо кой я оперира, защото нямаме инфраструктура за разпределението на горивата, каквото е то в момента.

"Нямаме жп вагони, с които да бъдат превозвани внесени по море продукти. Нямаме достатъчно цистерни, автотранспорт, с който да бъдат доставени в случай, че тръбопроводите не работят. Ще бъде доста сложно. Освен това, и в Гърция, и в Румъния производствената цена на горивата е с между 15 и 25 стотинки по-висока от тази на рафинерията в България, което несъмнено означава, че цените ще бъдат и по-високи. Както в Румъния, така и в Гърция няма излишък на готови продукти. (…) Още един факт мога да отбележа за пристанището в Бургас – доколкото ми е известно, държавата притежава единствено кея на това пристанище. Всичко останало, включително самото пристанище, е регистрирано на името на "Лукойл Нефтохим Бургас". Доста проблеми ще бъдат създадени, ако нещо се случи, но това е политическо решение", изтъкна той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Дата: 02.08.2023

Източник: БНР

Прочетено: 653