07.08.2023

Август е най-дългият работен месец у нас тази година. Къде в Европа се почива най-малко и къде най-много и достатъчно ли са почивните дни на работещите у нас?

Страната-първенец по брой на почивни дни в света е Непал - там се повече от месец. А в Европа най-почиващите държави са Кипър, Словакия и Гърция. В България те са средно 12 на година, колкото е и средното ниво в Европа. Ако обаче празник съвпадне с неработни дни, първият делник след тях става почивен. Така за за тази година почивните дни у нас са 15.

Това е едно много добро достижение на българското законодателство, още повече че то замени доста неработеща уредба от предходните години, когато трябваше да се отработват официалните празници. Според работодателските организации броят на нерабтните празнични дни у нас няма нужда да бъде променян.

Жасмина Саръиванова, главен експерт социален диалог в БСК

"Нормално е всяка една държава да има своите официални празници, има смисъл в това, то обединява хората в една държава и смятаме, че определените в кодекса на труда празници не са нито повече, нито по-малко отколкото в другите държави членки", коментира още Саръиванова.

Въпреки че работата на празници носи и допълнително заплащане, не всички са за това да почиваме толкова често, показа своеобразна анкета на Euronews Bulgaria.

Вижте повече във видеото.

Дата: 07.08.2023

Източник: Euronews Bulgaria

Прочетено: 795