15.08.2023

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева в интервю за Радио "Фокус"

Електронната трудова книжка ще бъде един електронен регистър, в който ще се вписват данни, които сега се попълват в хартиената трудова книжка, обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК).

"Работодателят ще има достъп, както в момента. При сключване на трудовия договор работникът трябва да предостави трудовата си книжка на хартия. В същото време, при сключване на трудовия договор, след създаването на регистъра, работодателят ще има достъп до всички данни, които предхождат този трудов договор, с предходните работодатели. Т.е. това, което виждаме сега на хартия, ще продължаваме да го виждаме като работодатели", обясни Минчева.

По думите й хората много често губят своите трудови книжки: "Нехаем за тези документи. Но те са важни за нас и се сещаме за тях или когато трябва да започнем нова работа, или когато човек трябва да се пенсионира и се оказва, че не знае къде му е този изключително важен документ за приключването на му трудовата кариера.

Да не говорим, че липсва печат, липсва подпис, някъде има зачерквания. Оттам едно ходене по мъките, търсене на стари архиви, които може и да не съществуват вече. И още преди 7-8 години беше ясно накъде се развива светът и че бихме могли да се ползваме от възможностите, които ни дава дигитализацията. Работодателите подават в НАП от 2006 г. редица данни, които са свързани с трудовото правоотношение, и те покриват на практика почти 90% от това, което се вписва в трудовата книжка. Ще се допълват малко данните, които се подават в НАП", коментира още тя.

Минчева уточни, че НАП ще остане органът, който ще администрира този регистър на заетостта: "Той постепенно ще се допълни и с тези, които са по служебни правоотношения, и поетапно ще спират да се попълват трудови книжки. Това ще стане след 2025 г. Законът дай боже да се подкрепи сега, през септември, на второ четене в комисиите и в пленарната зала в парламента, ще влезе в сила през юни 2025 година".

Зам.-председателят на БСК добави, че по отношение на личните данни се прилага Законът за защита на личните данни и съответно регламента, който е на европейско ниво, така че всички тези неща са уредени: "Всъщност трудовата книжка единственото, за което служи, това са две неща: едното е да се изчисли клас "Прослужено време", когато се начислява възнаграждението – това става на база на предходния опит, който има служителят, и второто нещо е при пенсиониране.

След 1997 г. данните за пенсиониране  в НОИ  се пазят в електронен формат и постепенно хартиеният документ преминава в дигитален. Хартиената трудова книжка не ни трябва, този документ не е нужен никому. А всъщност, ако има някакви загуби на документи, задрасквания, заличавания, корекции по тези документи, единствените неща, които остават, са негативните последици за хората", каза още Мария Минчева.

Цялото интервю слушайте ТУК:

Дата: 15.08.2023

Източник: радио "Фокус"

Прочетено: 498