22.08.2023

Основните параметри на проекта за бюджет на Столична община за 2023 г. бяха представени днес от зам.-кмета на София Дончо Барбалов пред ръководството на Българската стопанска камара - г-н Добри Митрев, председател на УС и г-н Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на камарата.

Не малка част от дейностите по бюджета за 2023 г. са в изпълнение или вече са изпълнени, сподели пред ръководството на БСК Барбалов. Той припомни, че бюджетът на София за 2022 г. е бил в размер на 2 166 000 000 лева, а делегираните дейности са били 766 млн. лв. Барбалов обясни, че сумите са по-големи за 2023 г. поради увеличението на заплатите в държавния бюджет, както и допълнително отделените средства за градски транспорт на София.  

По отношение на икономическия профил на София, г-н Барбалов отчете, че преработващата промишленост носи едва 13% от продукцията в столицата спрямо 33% за икономиката на страната. Сред водещите сектори в София са търговията – 20% от продукцията на предприятията и информационните и комуникационните технологии – 17%.

Зам.-кметът по бюджета обърна внимание и на финансовата децентрализация на София, като поясни, че голяма част от обектите вече се изпълняват в районите. По думите му, строителството на детски градини, както и проектът за ремонт на тротоарите е в правомощията на районните администрации. Също така от списъка с обекти, който беше гласуван от СОС за приватизирания, 30 % от приходите отиват директно в районите, обясни Барбалов и допълни, че това е един много важен процес, който се развива успешно.

В проектобюджета за 2023 г. са заложени собствени приходи от около 930 млн. лева, а общата капиталова програма е за 670 млн. лв.

От страна на БСК за поредна година беше изявена готовност за експертна помощ за по-ефективното разделно събиране и сепариране на битовите отпадъци в общината. 

По традиция, преди провеждането на обществено обсъждане на бюджета на София, представяне на проекта се прави пред медиите, политическите групи в Столичния общински съвет, бизнес организациите и синдикатите.

Общественото обсъждане на бюджета на СО за 2023 г. ще се състои на 29 август. Ще бъде обсъдено публично и изпълнението на бюджета на общината за 2022 г.  

 

Дата: 22.08.2023

Източник: БСК

Прочетено: 600