19.09.2023

Eлектронна платформа за обучение в областта на дигиталните умения създадоха експерти от Българската стопанска камара, в сътрудничество с Contipso Learning. В нея са достъпни 36 курса, разделени в две категории - Специфични дигитални умения и Секторни базови умения в 16 икономически сектора.

Курсовете са насочени именно към работещите в тези 16 икономически сектора, каза пред Радио София Томчо Томов - директор на Центъра за оценка на компетенциите към БСК.

"Това са сектори в различни сфери – промишлеността, туризма, търговията, услугите. Тя е насочена както към специалисти, така и към хора, които нямат все още достатъчна квалификация в областта на дигиталните умения. Платформата е достъпна онлайн. Необходима е само регистрация", добави Томов.

Той обясни, че един курс отнема средно между 1 и 3 часа, като в края има тест за оценка на придобитите знания, след което се получава автоматично онлайн удостоверение, ако курсът е преминат успешно.

По думите на Томчо Томов вече почти няма сфера, в която да не са необходими дигитални умения.

Само 19% от работната сила покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях длъжност, показва анализ на потребностите от дигитални умения в 16 икономически сектора. Над 90% от работните места изискват специфични видове цифрови умения.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 19.09.2023

Източник: Радио София

Прочетено: 657