18.10.2023

В София се проведе Шестият банково-финансов форум "Бъдещето на парите", организиран от сп. "Мениджър" с институционалната подкрепа на БСК.

Въвеждането на еврото категорично няма да доведе до повишаване на инфлацията и всъщност дори ще стимулира повишаването на доходите на населението. Това подчертаха участниците в третия панел на проведения в София 6-и банково-финансов форум "Бъдещето на парите", организиран от сп. "Мениджър"с институционалната подкрепа на Българската стопанска камара (БСК).

"Българската стопанска камара е активна по темата за въвеждането на еврото в последните 10 години. През 2014 година вкарахме тази тема в социалния диалог със синдикатите. Те са наш партньор по тази тема още от 2017 г., докато в Хърватска синдикатите бяха сред противниците на процеса по въвеждането на еврото", заяви пред участнииците във форума Димитър Бранков, съветник на председателя на Българската стопанска камара (БСК).

Бранков припомни, че според проучване на Евробарометър 46 на сто от българите са против еврото, а 40% са" за". Бизнесът обаче оказва много по-силна подкрепа.

"Заради това трябва да изпреварим работата по следващия конвергентен доклад. Банковият сектор е в по-добра позиция от останалите сектори на икономиката. Притеснени сме обаче от подготовката на малкия бизнес и общините, защото липсва необходимият софтуер за това", добави той.

"Единствения начин България да излезе от валутния борд, какъвто има още в 7-8 държави, е въвеждането на еврото . Българският валутен борд е най-рестриктивният, показва и проучване на Международния валтен фонд, ако се сравнят няколко икономики от Източна Европа с фиксиран и свободен валутен курс. Изпуснахме да влезем в еврозоната на няколко пъти. Сега от основно значение ще е подготовката и консенсуса", категоричен е Димитър Бранков.

Заради това според него трябва да се ускорят техническата подготовка и приемането на законодателството, както и да се уточни как ще става отчитането на фирмите към НАП и как ще се правят отчетите им преди въвеждането на еврото.

"За да се финализира подготовката за еврото, обаче ние се нуждаем от бързи законодателни промени и от по-ефективен парламент, който да ги приеме Трябва да се ускори и информационната кампания, за която има резолюция на иконоомическия и обществен съвет за участие в тази кампания. Основните институции, които отговарят за това, като БНБ и Министерството на финансите трябва обаче да се заемат по-активно с тази роля", добави още Димитър Бранков.

"Темата за присъединяването на България към Еврозоната е актуална за Икономическия и социален съвет още от 2017 година, когато започнаха първите действия у нас за въвеждането на единната европейска валута. През миналата година направихме анализ как влизането в еврозоната ще се отрази на бизнеса и на гражданите у нас. Категоричното мнение на бизнеса и на синдикатите е, че влизането на България ще повиши доходите на населението и не би довело до повишаване на инфлацията" Това заяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

На практика извън общественото говорене, БНБ, правителството и парламента, Икономическият и социален съвет е единственият независим орган, който излезе с анализ за приемането на еврото в прибалтийските страни и Хърватска, припомни Зорница Русинова.

"Миналата седмица приехме резолюция, в която даваме становище да не се изостава от планираните мерки за приемането на еврото у нас. Резолюцията включва и оценки върху бизнессредата. Те показват, че въвеждането на еврото няма да доведе до допълнителна инфлация. Вече сме извървели дългия път на подготовка на финансовия сектор. Сега трябва да имаме аргументи българската евромонета да се запази, защото това е символ на по-добра индентичност.", подчерта тя.

Трябва обаче да се направи добра обществена кампания с която да преборим страховете на хората, коментира още Русинова. "Страховете на хората са, че след въвеждането на единната европейска валута у нас ще има да има скок на цените на горивата и останалите стоки. Те се интересуват как ще се превалутират кредитите, а най-възрастните се притесняват как ще бъдат преизчислени доходите и спестяванията им. Това е разбираемо, защото те живеят със спомените от 1997 г. и голямата инфлация", посочи председателят на Икономическия и социален съвет.

"Естественият път на България е приемането на еврото. Точно заради това препоръките ни са да се засили информационната кампания", посочи още Зорница Русинова и отбеляза, че закъснението до момента по отношение на кампанията може да бъде наваксано.

Според нея е необходимо да има по-дълго време за паралелно означаване на цените в лева и евро преди въвеждането на единната европейска валута. "Така, ако се види, че има недобросъвестен търговец, ще има време да се реагира и ще има прозрачност за това, че няма да има повишаване на цените.

Експертното си мнение за опита на Хърватия след влизане в еврозоната сподели и Бранко Роглич, собственик на "Орбико Груп". "Когато имаме евро, имаме инфлация в еврото. Това означава, че сме защитени. Без еврото щяхме да имаме по-голяма инфлация в Хърватия. Това ще се случи и с България – тя ще бъде защитена в еврозоната", коментира той.

Роглич е категоричен, че приемането на еврото не е променило бизнес средата в страната, като ако има някакви разлики, те са само в позитивна посока. Неговият съвет за българските му колеги за това как да се подготвят за приемането на еврото, той каза, че най-важното е да се следват правилата. "Преди много време имахме правила за това какво да правим и как да действаме, ако влезем в еврозоната. Това е много лесно. Няма рискове. Съветът ми е да следвате правилата", добави той.

Дата: 18.10.2023

Източник: Мениджър

Прочетено: 910