27.10.2023

Председателят на Група 1 „Работодатели“ на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Стефано Малия и зам.-председателят на групата Мария Минчева (зам.-председател на БСК) разговаряха с европейския комисар по социалните въпроси Никола Шмит. Срещата се състоя в Брюксел, на 25 октомври, по покана на комисар Шмит, а повод за нея бяха представените по-рано от страна на Група 1 „Работодатели“ приоритети, в контекста на Работната програма на Европейската комисия за 2024 г.

Стефано Малия и Мария Минчева представиха приоритетите на европейските работодатели, като подчертаха, че успехът на ЕС може да се гради само въз основа на проспериращи стопански субекти. Ето защо, ЕС трябва да увеличи усилията си за създаване на среда, която благоприятства дейността и просперитета на стопанските субекти. Подкрепата за конкурентоспособността на европейските предприятия следва да е ключов приоритет за ЕС, в т.ч. необходимо е да се работи за:

  • Намаляване на регулациите и задълженията за различни видове докладване,
  • Значително ускоряване на вземането на решения, особено когато се реагира на кризи,
  • Рекалибриране на Зелената сделка, която да създаде подходяща среда за компаниите да извършват зелен преход без излишно утежнени регулации.

Група 1 „Работодатели“ призовава създателите на политики да насочат мащабни усилия към осъществяването на следните основни цели:

  1. Конкурентен достъп до ресурси;
  2. Отворени пазари с еднакви правила;
  3. Благоприятно за бизнеса регулиране и данъчно облагане.

През последните години компаниите бяха обвързани с редица нови задължения, които кумулативно са трудно изпълними за голяма част от малкия и средния бизнес. Необходимо е забавяне на законодателния процес“, сподели Мария Минчева и подчерта, че социалните и икономическите политики са взаимосвързани и трябва да се подсилват.

***

Група „Работодатели“ (I група) обединява предприемачи и представители на сдружения на предприемачите, работещи в широк спектър от стопански сектори — от промишлеността до търговията на дребно и от селското стопанство до услугите, представляващи всички предприятия от МСП до големите предприятия. Групата е част от Европейския икономически и социален комитет и, като такава, изпълнява официална консултативна роля в ЕС.

Дата: 27.10.2023

Източник: БСК

Прочетено: 614