24.11.2023

Министърът на финансите Асен Василев за пореден път подвежда обществеността с информация от фантомни срещи с нашия бранш. Вчера той обяви, че „собствениците на ресторанти са предложили, вместо да им се вдига от 9% на 20% ставката на ДДС, да се изсветлят приходите им както и доходите на служителите“.

Факт е, че всички браншови организации, свързани със заведенията за хранене и развлечения и хотелиерството получихме писма за среща от Василев точно преди Ѝ

Първия тур на местните избори.

Ние изразихме принципното си съгласие за такава, но за да не бъде политизирана, помолихме тя да се случи възможно най-скоро след втория тур.

Нашият отговор бе подписан от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Националния борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българска туристическа камара, Албена АД и Пампорово АД.

Отговор на писмото си не получихме, но днес с изненада научаваме, че не само сме се срещали, но и сме давали предложения.

Не знаем с кого се е виждал Асен Василев, но със сигурност не е с националните представители на сектора.

Адмирираме запазването на 9% ДДС ставка за заведенията. Това е нещо, за което отдавна се борим и дори успяхме да убедим част от водещите политически сили в правотата си, с което си осигурихме парламентарно мнозинство за оставането й.

Твърдението на министър Василев, че това едва ли не е негова идея и я е обсъждал със сектора, категорично не отговаря на истината.

Не желаехме такава среща да се политизира и затова я приехме, но след  изборите.

Всичко останало са разкази по картинка и неверни твърдения.

 

Дата: 24.11.2023

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 358