29.11.2023

През изминалата седмица в пленарна зала бяха гласувани на първо четене предложения за промени в данъчните закони. В тях,  в последния момент се появи текст,  плод на необяснимата агресия на финансовия министър към ресторантьорите, в който всички фирми, опериращи в сектор туризъм, трябва задължително да работят с одобрен от НАП СУПТО-софтуер. Точно така! Това, което преди години, след огромни скандали и вследствие на протести, беше отстранено като ангажимент и тежест за целия бизнес в България, сега се опитва тихомълком да се приеме само за ресторантьорския бранш.

СЗБ и БАЗ остро осъждаме направените поправки и допълнения, касаещи нашия бранш. Сред тях са и вече широко коментираните идеи за неплащане на сметка при неиздаване на касов бон, данък върху бакшиша и изплащането на заплати на служителите само по банков път. Аргументите срещу тях бяха изложени неведнъж и не само от наши представители, а и от безброй много икономически и финансови специалисти. Въпреки всичко и след всички критики относно по-горните предложения, текстовете на Асен Василев не бяха изтеглени - напротив - появи се още едно безумно предложение.

Използваме случая, за да напомним отново, че заведенията, членуващи в нашите организации, се обявяват и подкрепят всяко едно предложение, което би довело до цялостно изсветляване на бизнеса в България, както и до елиминиране на нелоялната конкуренция. Както и преди сме казвали, обаче, всички нововъведения и промени, на първо място, трябва да бъдат коментирани с представителите на засегнатите сектори. Вярваме, че решения се намират с диалог, а не с агресивни промени в последния момент. Все пак вярваме, че разумът ще надделее ...

 

Дата: 29.11.2023

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 368