13.12.2023

Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) анонсира 6-то си поредно издание „ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България“ с цифри, тенденции, обем на B2C (бизнес към краен потребител) пазара и класация на онлайн магазините в България, на база проучвания и изследвания, проведени от БЕА и резултати от European Ecommerce Report 2023. Тазгодишното издание е с подкрепата на SEO агенция Serpact.

“През 2023 г. B2C продажбите по интернет отбелязват 19% ръст и надхвърлят 1.95 милиарда евро в България. За сравнение през 2019 г. обемът на пазара бе 0.9 милиарда евро. За период от 4 години обемът на пазара е удвоен. Електронната търговия и дигитализацията на търговията на дребно и на едро променят основно сектора, създавайки нови бизнес възможности и модели, нови работни места, нови форми на взаимодействие с потребителите и привличане на инвестиции“, коментира Жанет Найденова, Председател на БЕА, която цитира данни от "ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България ".

„За Serpact e чест да бъде партньор в този значим проект за е-комерс индустрията ‘‘ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България“, предоставящ релевантни данни за пазара, тенденции и класация. Индустрията на електронната търговия се променя бързо всяка година. Бизнесите трябва да следят отблизо тенденциите и развитието. Това ще им позволи да възприемат нови технологии и практики, за да привлекат вниманието на потенциалните клиенти и бързо да увеличат продажбите“, споделя Никола Минков, SEO на Serpact. 

Водещата причина за увеличаването на покупките в електронната търговия сред потребителите е удобството на електронната търговия. Потребителите, много от които не са били онлайн купувачи преди пандемията, виждат полезността и удобството в онлайн пазаруването. Вече над 53% от онлайн потребителите в България пазаруват онлайн и този процент ще продължи да расте. Удобството на електронната търговия е новата лоялност.

Най-голям процент 94.4% от онлайн купувачите през 2022 г. са закупували стоки и/или услуги от български онлайн магазини, 32% от онлайн магазини в страни от Европейския съюз, 18% - извън Европейския съюз.

Данните от проучване на Българска Е-комерс Асоциация, проведено в периода  септември - октомври 2023 г. с обхват над 4.5 млн. онлайн поръчки показва тенденция към нарастване на безконтактните доставки до шкафче на куриер, click & collect (поръчка онлайн с взимане от физически магазин), увеличаване на банковите и мобилни плащания и „Buy Now Pay Later” модела на плащане на онлайн поръчки.

Удовлетвореност на потребителите

Според данни, акумулирани от членовете на БЕА, удовлетвореността на онлайн потребителите в България е изключително висока. Само при 0.0015% от поръчите онлайн купувачите са подали жалба в КЗП през 2022 г., 90% от които са отпаднали. В това отношение българският онлайн купувач се нарежда сред най-удовлетворените от гледна точка на сигурност и комуникативност в процесите при онлайн пазаруване.

Много повече хора купуват онлайн и все повече търговци на дребно продават онлайн. Лесното комбиниране на онлайн и офлайн пазаруване прави целият процес още по-прозрачен и сигурен за потребителите. Онлайн пазаруването е с високо ниво на сигурност и предоставя повече права на потребителите, като например да върнат поръчката в срок до 14 дни от нейното получаване, без да посочват причина, и да им бъдат възстановени парите по начина, по който са платени, в 14 дневен срок, без въпроси от страна на търговеца в случай на упражняване правото на отказ. Проучване на Българска Е-комерс Асоциация с обхват от 4 547 840 онлайн поръчки за 2022 показа, че при 8.65% от всички поръчки онлайн купувачите са се възползвали от правото си на отказ в 14 дневен срок. 

През 2024 г. БЕА ще въведе марка за доверие TRUSTMARK на българския пазар, която предоставя още по-добра защита за потребителите и търговците чрез установяване на единен европейски набор от правила и критерии за независим одит от трета страна /152 критерия за България в 13 категории/ и осигуряване на яснa комуникация на тези правила.  Знакът за доверие, поставен на уебсайта на онлайн магазин, който посещават потребителите, означава, че компанията е поела ангажимент да работи в съответствие с Етичния кодекс за електронна търговия за поведение, гарантиращо етични стандарти на онлайн пазара.

Тенденции и потенциал за развитие  

БЕА наблюдава тенденция за растеж на електронната търговия „Direct-to-Consumer“, както и „абонаментни“ модели в България, главно в сектора на бързооборотните стоки.  Онлайн продажбите се извършват по много начини, отваряйки по-големи ниши за марките да продават директно на потребителите онлайн. Компаниите обаче трябва да овладеят електронната търговия, логистиката и бързата и безконтактна доставка.  Предизвикателство за бизнеса е динамичната промяна в бизнес средата по отношение на законодателството и регулациите в индустрията.

Когато става въпрос за онлайн бизнес, устойчивостта е нещо, което повечето потенциални клиенти търсят. Когато хората осъзнаят въздействието на поведението си върху околната среда и обществото, те са склонни да възприемат начини да го намалят. Тенденцията, движеща зеленото консуматорство, е появата на Millennials като стабилна група от купувачи, интересуващи се от екологично чисти продукти. Това търсене на зелени продукти кара компаниите за електронна търговия да възприемат екологични практики и да осигурят увеличаване на покупките чрез електронната търговия сред Millennials. 

С политики, насърчаващи развитието на сектора, българските търговците могат да се възползват максимално от потенциала на Европейския пазар с над 500 милиона онлайн купувачи с утвърдена култура на пазаруване. България е напълно конкурентноспособна за трансгранична електронна търговия към европейските потребители, като браншът трябва да постигне подкрепяща среда за развитие и ползотворен диалог с институциите. Европейският потребител отдавна е възприел онлайн потреблението в бита си и информирано го използва, получавайки регулярно всички предимства на дистанционното пазаруване. Сред първите предпочитани пазари от българските онлайн търговци за трансгранична търговия са Румъния и Гърция, следвани от Полша, Чехия, Словакия и Унгария. 

Очакванията на Българска Е-комерс Асоциация за 2024 г. са за плавен двуцифрен ръст спрямо 2023 г. , като B2C е-комерс пазарът ще продължи да расте, да въвежда иновации и да се развива. Към настоящия момент съотношението на обема на B2C електронната търговия в България към брутния вътрешен продукт /e-GDP/ на страната е 2,11%. В Европа параметърът e-GDP е средно между 4% - 5%, в Гърция 7,90%, в Румъния 3,11%. Прогнозите сочат, че българският онлайн пазар в следващите 3-5 години ще има огромен потенциал за развитие.       

 

„ПАСПОРТ 2023 на е-комерс индустрията в България“ може да бъде  изтеглен безплатно след регистрация на адрес: https://passport.beabg.com                     

                                         

***

За БЕА

Българска E-комерс Aсоциация(БЕА) e сдружение с нестопанска цел, осъществяващо дейност в обществена полза, което обединява фирми от цялата екосистема, развиващи електронната търговия в България – електронни магазини, платформи, услуги за е-комерс, електронни разплащания, логистика и др. услуги, свързани с електронната търговия.

БЕА има за цел да подпомага създаването на добра среда за развитие на е-комерс бизнеса в страната, да създава и подкрепя добри практики сред онлайн търговците в посока по-голяма удовлетвореност на потребителите и да насърчава по-добрата комуникация с институциите и медиите.

Основен приоритет на БЕА е да си сътрудничи с институциите при създаването на нормативни документи, отнасящи се до осъществяване на електронната търговия, както и при контрола на тяхното изпълнение.  

БЕА е член на Ecommerce Europe: https://ecommerce-europe.eu/

За повече информация: https://beabg.com

За SEO агенция Serpact

Sеrpact e SEO агенция, предоставяща цялостно обслужване в частта за оптимизация на сайтове за търсещите машини. Предлага също консултантски услуги и анализ, както и създаване и разпространение на релевантно съдържание за всеки бизнес, което да привлече целева аудитория и да генерира реализации под различна форма.

Към днешна дата екипът на агенцията се гордее с над 3000 успешнo реализирани SEO проекта за клиенти от цял свят. Благодарение на добрата си работа Serpact печели 15+ международни награди от престижни конкурси като Global Search Awards, European Search Awards, Clutch, Web Excellence Awards, Vega Awards и още.

Serpact e пълноправен член на Българската Е-комерс Асоциация и член на Управителния съвет на асоциацията.

Научете повече за Serpact >>  https://serpact.com

Дата: 13.12.2023

Източник: Българска е-комерс асоциация

Прочетено: 605