14.12.2023

Пред лицето на значителните предизвикателства пред конкурентоспособността на Европа, BusinessEurope има силни резерви относно скорошното преразглеждане на Директивата за отговорността за продуктите. В отговор на политическата сделка, постигната днес от Европейския парламент, генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви:

„Европейската индустрия има сериозни опасения относно преразглеждането на Директивата на ЕС относно отговорността за продуктите. Широкият обхват на тази ревизия, насочена към новите технологии, поражда сериозни опасения сред бизнес общността.

Признаваме значението на адаптирането към развиващите се технологични пейзажи, но поставяме под въпрос необходимостта от широко преразглеждане на директива, която вече работи ефективно.

Въпреки че промишлеността многократно изразява загрижеността си, евродепутатите изглежда са пренебрегнали някои въпроси, които са основни за постигането на балансирани правила. Това включва повишен риск от финансиране на съдебни спорове от трети страни, обърната тежест на доказване и липса на предпазни мерки при разкриването на доказателства.

Докато Европа се бори с икономически затруднения, ние призоваваме евродепутатите да преразгледат това преразглеждане.“

Дата: 14.12.2023

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 1128