13.02.2024

Днес BusinessEurope публикува резултатите от ново проучване на компании в 21 европейски страни за техния опит с процесите на ЕС за издаване на промишлени разрешителни. 

Коментирайки резултатите, президентът на BusinessEurope Фредрик Першон заяви: 

„В днешната много конкурентна глобална сцена скоростта е от стратегическо значение. Дългосрочните и сложни промишлени разрешителни са тясно място за екологичните и цифрови трансформации на компаниите и глобалната конкурентоспособност на ЕС. 

За 83% от анкетираните компании сложността и продължителността на разрешителните са пречка за инвестиране в Европа. Те съобщават за предизвикателства пред публичните органи – бързина и липса на координация – както и за усложнения и несигурност около европейските и националните разпоредби. 

Нашите ключови конкуренти, като САЩ и Китай, също са изправени пред предизвикателства в тази област, но те имат специфични разпоредби като времеви ограничения, за да помогнат за справяне с някои от тези трудности. 

ЕС също предприе стъпки в правилната посока, но трябва да се направи още. 

Промишлеността на ЕС се нуждае от своя „лиценз за бърза трансформация“. Реформирането на промишлените разрешителни в ЕС трябва да бъде на първо място в дневния ред през следващия цикъл на ЕС.“ 

Трите водещи действия, които респондентите в проучването искат да бъдат предприети за подобряване и ускоряване на издаването на разрешения в ЕС, са: 

  • Срокове за издаване на разрешения от властите (86%);
  • Повишена комуникация между компаниите и властите (82%);
  • Разрешаване на ранен старт на проекти/строителство (79%).

 

За да прочетете констатациите изцяло, кликнете ТУК.

Дата: 13.02.2024

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 957