13.03.2024

Коментирайки днешното пленарно гласуване на Европейския парламент относно Закона за ИИ, генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви:

„Това е ключов момент за развитието на ИИ в Европа, но успешното внедряване ще бъде от ключово значение за успокояването на инвеститорите, разработчиците на ИИ и гражданите, че ИИ е надежден е тук, за да остане.

Законът за ИИ правилно поддържа рамка, основана на риска, и предотвратява появата на различни национални закони. Въпреки това необходимостта от обширно вторично законодателство и насоки повдига значителни въпроси относно правната сигурност и тълкуването на закона на практика, които са от решаващо значение за инвестиционните решения. 

За да бъде наистина превъзходна в ИИ, Европа трябва да подкрепя компании, които правят иновации, а не просто да се справят с бюрокрацията, защото могат да си го позволят. Европа трябва не само да води в създаването на правила, но и да улесни по-лесния достъп до капитал и финансиране за разработване на ИИ. 

Освен това все още предстои да се види как първоначалните допускания на Комисията, като инвестициите в ИИ в ЕС да бъдат между 30 и 65 милиарда евро до 2025 г., ще се сравнят с икономическата реалност. 

Законът за ИИ може да бъде „приет“, но голяма част от истинската работа за гарантиране на успеха на развитието на ИИ в Европа едва започва.“

Дата: 13.03.2024

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 544