15.03.2024

В отговор на днешното споразумение относно Директивата на ЕС за надлежна проверка на корпоративната устойчивост, генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви:

„Новите правила за надлежна проверка ще добавят несравними задължения, ще определят сурови санкции с потенциални екзистенциални последици за компаниите и ще ги изложат едностранно на съдебни спорове от всички части на света. МСП, въпреки че теоретично са извън обхвата на директивата, ще бъдат засегнати отрицателно, тъй като съставляват най-голямата част от веригите за създаване на стойност.

Европейските компании с глобални операции, някои с милиони непреки връзки, ще бъдат поставени в неизгодно положение в сравнение с техните глобални конкуренти и може да се оттеглят от пазарите, поради рисковете от съдебни спорове и санкции.

Съжаляваме, че много важни въпроси останаха нерешени. Индустрията винаги е била готова да бъде конструктивен партньор и да работи за работещи хармонизирани правила на ЕС по този важен въпрос. Ето защо ние призовахме за смислена хармонизация, по-ясни дефиниции и по-балансирани разпоредби за правоприлагане и отговорност, които не съществуват. Тясната граница на одобрение и въздържали се от цели 10 държави-членки, представляващи повече от 31% от населението на ЕС, показват, че този „компромис“ все още е далеч от работещо решение.

Призоваваме вземащите решения в ЕС да продължат да се занимават с оставащите опасения преди окончателното приемане на директивата.“

Дата: 15.03.2024

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 621