01.04.2024

Общината обяви връщане на върната преди 2 години такса

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Браншова асоциация на ресторантьорите – София – регионална структура на БХРА и Българската асоциация за туризъм изразяват своето недоумение от обявена с официално прессъобщение, че Столичната община връща такса “тротоарно право” в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Защото тази такса беше върната в пълния й размер в началото на лятото през 2022 г.! Цялото съобщение на СО вижте тук.

Както и от твърдението, че „Таксата беше намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер“.

Това просто не е вярно! Факт е, че докато заведенията бяха затворени с редица заповеди, такси за тротоарно право не се събираха, защото такова не се ползваше. След което, когато работиха с рестрикции на капацитета, таксите бяха намалени. И всичко се случваше с решения са Столичния общински съвет. Но това приключи през лятото на 2022 г. Веднага след отпадането на противоепидемичните мерки. Вече близо 2 години таксите са в 100% размер.

Вярваме, че обявеното се дължи по-скоро на некомпетентност и все още непознаване на материята, а не е някаква злонамерена атака.

И настояваме за обяснение, защото нашите членове търсят такова от нас: „Какво точно се връща „не на шега“ от днес, 1 април?“ И защо в прессъобщението се цитира главния архитект на София Здравко Здравков, след като той няма касателство към промяна на таксите, а такива решения може да вземе само Столичния общински съвет? 

Дата: 01.04.2024

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 190