03.04.2024

Според Щерьо Ножаров тези средства няма да бъдат отпуснати на базата на социално подпомагане

Спор в ефира на „Твоя ден” по NOVA NEWS относно предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да има великденски добавки за част от пенсионерите. Според бившия социален министър Ивайло Калфин става въпрос за социално подпомагане, което не е част от пенсионната система. Икономистът Щерьо Ножаров пък твърди, че тези средства няма да бъдат отпуснати на базата на социално подпомагане.

„На първо място предвиденото увеличение е от 11% за всички пенсионери. На второ място пенсионно-осигурителната система почива върху строги и ясни принципи, базирани върху осигурителния принос на лицата. Някак се забравя, че имаме 3-стълбов пенсионен модел. Това ще постави в нелоялна конкуренция първия стълб с втория и третия, които са на частен принцип. Каквото и разместване да правим, дефицитът в бюджета на НОИ е 11 млрд. лв.”, поясни Ножаров.

„Имаме дългогодишна практика за великденски и коледни добавки. Те не са част от пенсията, могат да бъдат платени през НОИ. Това не са пенсии, а социално подпомагане. Ако има такова решение, то трябва да се случи с трансфер от бюджета на института, а не да се взима от парите за пенсии. Нормално е да се подпомогнат хора с ниски доходи, но нека не го бъркаме с пенсионната система. Винаги съм подкрепял добавките”, смята Калфин.

Ножаров контрира и заяви, че тези средства няма да минат проверката, която минават помощите за социално подпомагане.

За евентуалната актуализация на бюджета:

„Това е поредният абсурд във фискалната политика. От 2020 г. имаме бюджетен дефицит. Всяка година правим актуализация, което означава недобро изпълнение и разходване на публичните разходи”, коментира Ножаров.

Ивайло Калфин също смята, че не трябва да се прави актуализация на финансовата рамка през март.

Дата: 03.04.2024

Източник: Nova News

Прочетено: 307