30.05.2024

На "Летище София" тече с пълна сила подготовка за присъединяване на въздушния транспорт към Шенген.  Хесус Кабайеро (изпълнителният директор на летище София) казва че са инвестирани средства в нови технологии, така че да се покрият техническите стандарти за влизане в Шенген по въздух. По-скоро инвестициите са насочени към подобряване на инфраструктурата на летището, тъй като през него преминават хиляди пътници от страни, които са членки на Шенген и такива, които са от страни – не членки на Шенген. Това ще улесни и ускори граничния контрол, особено за гражданите на страните-членки на Шенген. В столичното летище вече са разходвани 1,3 млн. Евро за оборудване на граничния контрол с автоматични пунктове за проверка. Кабайеро вярва, че по този начин през април ще се увеличи пътникопотокът от чуждестранни туристи през летището, тъй като гражданите с шенгенска виза ще преминават по-бързо.

Представителите на бизнеса не са толкова оптимистични за ползите на българския експортен потенциал и развитието на транспортния сектор от приемането на страната в Шенген по въздух. Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев смята, че това ще има минимален ефект. Причината за това е, че преобладаващата част от товарите се превозват със сухопътен транспорт, докато едва минимален процент от тях се транспортират по въздух и вода. Голяма част от товарите се превозват от Азия през Турция с товарни автомобили, които в момента натрупват огромни забавяния в сроковете за доставка поради изчакване на външната граница на ЕС това води до големи финансови щети за икономиката, изчислява най-голямата българска бизнес организация. Загубата не е само икономическа. Бизнесът се интересува от изявленията на Европейската комисия, която казва, че страни като България и Румъния все повече отговарят на всички условия за влизане в Шенген и по суша. Но за Австрия големият брой мигрантите идва от Турция и преминава през Балканите и затова блокира двете държави за приемането им в Шенген по суша.

Директорът на българската гранична полиция Антон Златанов смята, че работата на българските гранични полицаи няма да бъде много разтоварена от приемането на страната в Шенген по въздух и вода. Ако обаче отпадне контролът по суша на румънската и гръцката граница, то тогава по-голям брой граничен персонал може да бъде изпратен на турската граница, което ще подобри контрола с мигрантите по външната граница на ЕС.

Причините България да остане по-дълго време извън Шенген за въздушния транспорт са, че не малка част от пътниците на летище София пътуват за страни извън Шенген. В този контекст, присъединяването на България към въздушния Шенген само в някаква степен ще облекчи дори и трафика на летище София. Така, икономическо значение за България ще има най-вече приемането й в сухопътния Шенген.

Източник: Германско национално радио

Дата: 30.05.2024

Източник: deutschlandfunk.de

Прочетено: 210