31.05.2024

Първото официално представяне на европейските стандарти за отчитане на устойчивостта на малките и средни предприятия (МСП) на български език се проведе на 30 май 2024 г., в София Тех Парк. Организатор на събитието беше Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в партньорство с ОББ и „24 часа“.

В среща-дискусия на тема „ESG и участието на малкия и среден бизнес в прехода към устойчивост. Европейски стандарти за отчитане“, представители на ЕFRAG, публични институции и бизнесът коментираха изискванията и готовността за прилагането на задължителния стандарт за публично търгуваните малки и средни дружества и доброволния стандарт за отчитане на малкия и среден бизнес.

Дискусията на тема „ESG и участието на малките и средни предприятия (МСП) в прехода към устойчивост. Европейски стандарти за отчитане“ бе открита от доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажираност“ на Стопански факултет. Според нея този диалог трябва да се води преди приемането на стандартите. „Българският стандарт за МСП е важен и вече една година говорим за стандартите за големите предприятия, но за малките тази тема е още далечна от нас“, посочи тя.

В официалното откриване взе участие Десислава Симеонова, изпълнителен директор „МСП Банкиране“ в ОББ и лидер на програмата за устойчиво финансиране. Тя заяви, че въпреки че директивата ще влезе официално в сила след две години, въпросите от страна на тези предприятия ще започнат още в този период. „Информираността е ключова дума и от съществено значение“, смята тя.

БСК беше представена от Силвия Тодорова – директор на център „Предприемачество“, която подчерта дългогодишната ангажираност на Камарата с дейностите и целите във връзка с устойчивостта, вкл. присъединяване към Глобалния договор на ООН от 2004 г. и представяне на комюникета за ангажираност на всеки две години.

Като член на BusinessEurope, която обединява индустриални и работодателски организации от 36 държави в Европа, БСК приветства VSME ED като инструмент, който може да направи административната тежест за МСП, които не са регистрирани на фондовата борса, по-лесно управляема.

Стандартът е добра отправна точка, за да помогне на МСП да наблюдават своите резултати по отношение на устойчивостта, като по този начин подобряват управлението на въпросите, свързани с устойчивостта. Важно е оповестяванията да бъдат съгласувани с това, което големите предприятия обикновено изискват от своите доставчици, като се поддържа информацията лесна за получаване от МСП“, подчерта Силвия Тодорова. Според нея, предложенията за докладване трябва да са съобразени с възможностите на МСП, без да е необходимо те да търсят допълнителни услуги от ESG консултанти. Освен това, необходимо е запазването на гъвкавостта от страна на МСП при избора за доброволно докладване.

Силвия Тодорова препоръча да бъде предоставяна по-пълноценна и съществена предварителна информация, която да ориентира МСП за предимствата, възможностите и трудностите при прилагане на стандартите във връзка с устойчивостта. „Необходимо е, също така, ангажиране на предприятията в етапите на обсъждане на проекти на нормативни документи на ниво ЕС в предварителните етапи на обсъждане и приемане, а не след като са в процес на транспониране в националното законодателство“, каза още Силвия Тодорова.

„Какво точно мерим в нефинансовите отчети е истинско предизвикателство за компаниите“, посочи доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет. Той подчерта важността на събитието, като смята, че все повече информация ще се изисква от компаниите и тези от тях, които към момента не са обвързани с подобна отчетност, не трябва се успокояват. Доц. Георгиев припомни, че за МСП Стопанският факултет е разработил ESG работилници. „В тези работилници всички могат да се запознаят с процеса за разработване на ESG докладите“, заяви той. Деканът на Стопанския факултет добави, че от новата учебна година ще бъде разкрита и нова магистърска специалност във факултета, насочена към счетоводство и устойчивост. „Ние искаме да покажем, че вече има знания, които могат да бъдат приложени в практиката“, добави доц. д-р Георгиев.

Събитието бе разделено на две основни части. Първата тема бе „Устойчива трансформация и включване на котирани на борсата МСП (LSME)“. В нея Димитрис Катсагунос, секретариат на EFRAG, Technical PMO LSME, разкри повече информация относно създаването на самите стандарти. Той посочи, че тази година са създали европейски стандарти, които най-вероятно ще бъдат приети в края на годината и са за листваните на борсата МСП. Подготвя се и общ стандарт за тези предприятия, като се прави секторен анализ. Процесът ще е същият като при големите компании. Предприятията трябва да започнат да отчитат още през 2027 година, тъй като стандартът за тях ще влезе в сила година по-късно. Г-н Катсагунос подчерта нещо изключително важно, а именно, че МСП отчитат индивидуално. Това означава, че тези МСП, които са част от група, която вече представя доклад за устойчивост, не отчитат показатели.

В Регламента ще бъде описано какво точно трябва да е съдържанието на отчитането:

  • кратко описание на бизнес модела;
  • описание на политиките, свързани с устойчивостта;
  • принцип за нежелани и странични ефекти на предприятията;
  • действия, които трябва да се идентифицират и смекчат и са свързани с тези потенциални нежелани ефекти.

Основните раздели на стандарта са 6. Екипът на EFRAG предлага следната структура:

  • Раздел 1, 2 и 3 – общи раздели, които включват цел, обхват и структура;
  • Раздел 4 – Околна среда - потребление на енергия, енергиен микс, общи парникови емисии и проекти за намаляване на влиянието им;
  • Раздел 5 – Социална сфера - изискване за предоставяне на информация за характеристиките на служителите, на работещите в компанията, които не са служители, колективните трудови договори, заплати, безопасност на труда и други;
  • Раздел 6 - управлението на отношения с доставчици, политики за противодействие на корупцията и действия за постигане на политическо влияние и лобиране.

В първата част беше включен и дискусионен панел на тема „МСП и заинтересовани страни – пропорционалност, очаквания, приоритети и нужди“. Неин модератор бе Мария Алексиу – бизнес консултант по устойчивост и човешки права, член на EFRAG SR Lab и EFRAG Секретариат, основател и член на CSR Hellas и UNGCNH. Г-жа Алексиус подчерта важността на МСП, които осигуряват голяма част от работните места в ЕС. „Преходът, към който се стремим, следва да бъде съвместно усилие на всички участници на пазара. За първи път финансовото отчитане и нефинансовото са поставени наравно и компаниите трябва да покажат своите индикатори и постижения в областта на устойчивото развитие“, посочи тя.

Участници в дискусията бяха: Евгения Кючукова-Троанска от ИДЕС, член на работната група по отчитане на устойчивостта в ИДЕС. Тя разказа за предизвикателствата пред одиторите за отчитането на така бързо създадените стандарти, както и необходимостта да се работи в сътрудничество с много външни експерти: „Ние започваме един маратон, а не спринт. Не можем да очакваме след една година да имаме перфектни отчети, но трябва да започнем да ги правим и всички ние инвестираме много в този процес да започнем“.

„Опазването на околната среда е изключително важна тема и колкото повече я оценяваме, толкова по-лесно ще бъде за нас в бъдеще. Целта според мен е да има промяна“, сподели Калин Генчев, търговски директор „Билборд“ АД. Той смята, че отчетите трябва да са единни, за да може да мерят правилно.

Борислав Иванов, заместник финансов директор на „Шелли Груп“, смята, че компаниите ще имат нужда от помощ, за да знаят откъде да започнат.

Устойчива трансформация и включване на микро-, малки и средни предприятия - некотирани на борсата, бе темата на втората част на събитието. В нея Матиас Мазини, секретариат на EFRAG, Technical PMO VSME, представи темата за доброволните стандарти за некотирани на борсата МСП и последователния подход за всички МСП.

В дискусионния панел с модератор доц. д-р Марина Стефанова участваха представители на различни компании.

„Напълно подкрепяме тази инициатива и за нас тя е полезна и необходима“, сподели Силвия Тодорова, директор на Център „Предприемачество“, БСК. Тя смята, че трябва да има по-голяма гъвкавост и да се предостави възможност на предприятията да избират кои от показателите и какво точно да докладват. Те не биха се справили сами и трябва да привличат външни консултанти.

Кирил Янчев, ръководител отдел „Маркетинг, кредитни продукти и устойчиво развитие“, ОББ, сподели, че „приветстват този стандарт, защото е необходимост“. Той посочи, че по този начин ще има ясни рамки, ясна представа каква информация трябва да се докладва.

„Някои неща със сигурност могат да бъдат улеснени допълнително, така че не само бизнесът да чувства тежестите, които се налагат отгоре, а това да става съвсем естествен процес“, заяви Теодора Борисова, мениджър „Комуникация, връзки с институциите и обществеността“, „Солвей България“ АД.

Според Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“, Девин АД, един такъв стандарт, поднесен по най-достъпен начин, на достъпен език, би бил много полезен за МСП. Тя смята, че е изключително важно стандартът да е разбираем за всяко едно предприятие. Общата рамка и общите правила са правилната посока на развитие.

Бяха обсъдени и рисковете и предизвикателствата, които според участниците стоят пред въвеждането на стандартите, а именно: административни трудности; незаинтересованост на МСП при обсъждане на законодателните промени на ниво ЕС; информационна осигуреност на ниво държава и на ниво предприятие; възможността всички да си сътрудничим за успешно докладване; навременното подготвяне за отчитане на стандартите.

Събитието завърши с кратка дискусия между г-жа Алексиу и доц. д-р Марина Стефанова.

Очаква се стандартите да подкрепят МСП в:

  • определяне на изисквания за отчетност, които са пропорционални и съответстващи на мащаба и сложността на дейностите на МСП;
  • осигуряване на наличност на стандартизирана информация за устойчивост;
  • избягване на дискриминацията спрямо тях от страна на участниците на финансовия пазар;
  • получаване на по-добър достъп до финансиране.

Дискусиите по темата ще продължат и в бъдеще, за да са подготвени всички за успешното отчитане на стандартите.

Презентацията на стандартите можете да откриете тук.

Дата: 31.05.2024

Източник: БСК

Прочетено: 228